Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα σοβαρών παθήσεων και στα Χανιά

Μεγάλες παραμένουν οι ελλείψεις σε φάρμακα αιχμής και στα Χανιά, ένα πρόβλημα που -σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μανώλη Κατσαράκη- ταλαιπωρεί ασφαλισμένους αλλά και τον κλάδο, τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια.

Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα σοβαρών παθήσεων και στα Χανιά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, το πρόβλημα έχει προκύψει από την εξαγωγή αυτών των σκευασμάτων αιχμής σε τρίτες χώρες από τις μεγάλες φαρμακαποθήκες- μια πρακτική που σε γενικές γραμμές είναι νομότυπη, αλλά προκαλεί πολύ μεγάλα προβλήματα σε ασθενείς που αναζητούν επί μέρες ή και εβδομάδες τα θεραπευτικά σκευάσματα που τους συνταγογραφούν για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις όπως το γλάυκωμα, ο διαβήτης κ.ά.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναμένεται να παρέμβει εκ νέου για το θέμα στον ΕΟΦ, με αφορμή ακριβώς αυτές τις εκατοντάδες ελλείψεις φαρμάκων σε που έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη οι φαρμακοποιοί. Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί ζητούν από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων να έχει πιο δραστικό και αποτελεσματικό – ρυθμιστικό ρόλο στον ευαίσθητο χώρο διακίνησης φαρμάκων και, συγκεκριμένα:

• Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί και όχι για μικρά χρονικά διαστήματα.
• Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.
• Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη.
• Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.
• Τακτικοί έλεγχοι στις μεγάλες φαρμακαποθήκες, προκειμένου να ελέγχεται η υπάρχουσα ποσότητα αλλά και η διακίνηση των σκευασμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος