Μ. Βολουδάκης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την κτηνοτροφία της Κρήτης

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, συναντήθηκε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, με σκοπό να του μεταφέρει την ανησυχία των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις δραματικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, τόσο με την έκρηξη των τιμών των ζωοτροφών, όσο και με τις ελλείψεις καλαμποκιού που ήδη παρατηρούνται.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό, ο κ. Βολουδάκης επεσήμανε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι κυριολεκτικά να αδυνατούν να ταϊσουν τα ζώα τους, σε χειμερινές μάλιστα συνθήκες, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κτηνοτρόφους αλλά και καταναλωτές.

Ζητήθηκε επίσης από τον κ. Γεωργαντά, να ασκήσει αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας στην αγορά, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ήδη σοβαρά διεθνή προβλήματα δε θα επιδεινωθούν στο εσωτερικό της χώρας, επιβαρύνοντας περαιτέρω κτηνοτρόφους και τελικούς καταναλωτές.

Ο Υπουργός υποστήριξε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρενέβησαν στις κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας ώστε να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές δημητριακών από τις χώρες αυτές. Διαβεβαίωσε ακόμη τον κ. Βολουδάκη ότι η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Επισιτιστικής Επάρκειας στην οποία ο ίδιος προεδρεύει, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά, για να παρέμβει όπου και όπως χρειαστεί.

Ο Χανιώτης βουλευτής παρουσίασε επίσης αναλυτικά στον Υπουργό τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ατυχή Κοινή Υπουργική Απόφαση του προκατόχου του, η οποία απέκλεισε από την «τεχνική λύση» πολλούς πραγματικούς κτηνοτρόφους, μείωσε τις ενισχύσεις σε νεοεισερχομένους κτηνοτρόφους, άλλαξε τους τρόπους υπολογισμού εις βάρος της αιγοπροβατοτροφίας κλπ. Και αυτά μάλιστα αλλάζοντας εκ των υστέρων τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνταν οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βολουδάκη, ο μόνος τρόπος να διορθωθούν τα προβλήματα αυτά είναι να ανασταλεί η ισχύς της ΚΥΑ του Οκτωβρίου 2021 για ένα χρόνο, και να επανεξετασθούν οι αιτήσεις οι οποίες απερρίφθησαν ή έλαβαν δραματικά μειωμένη ενίσχυση λόγω αυτής της ΚΥΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος