Μ. Λέκκας: Προσοχή το διήμερο Πέμπτη & Παρασκευή – Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι (ηχητικό)

Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ευτυχώς χαμηλότερες από αυτές που αναμένονταν, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η έκπληξη που υπάρχει είναι ότι οι θερμοκρασίες έπεσαν το βράδυ, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις. Σε αυτό συνέβαλαν και τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Μ. Λέκκας: Προσοχή το διήμερο Πέμπτη & Παρασκευή – Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι (ηχητικό)

Επομένως, η εκτόνωση του καύσωνα κατά τις βραδινές ώρες. κάνει την κατάσταση πιο υποφερτή. Αυτό δεν συνέβη στην Αττική, κάτι που επέτεινε τη δυσφορία των πολιτών.

Σε ότι αφορά την Κρήτη, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που έδιναν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρόλα αυτά, δεν υπήρξε η ίδια ταλαιπωρία σε όλες τις περιοχές.


Οι καιρικές συνθήκες την τρέχουσα εβδομάδα

Σήμερα και αύριο, οι βόρειοι άνεμοι, θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες, παρά τις αυξημένες θερμοκρασίες που θα δούμε και στα βόρεια του νησιού.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, κατέρχεται ένα βόρειο ψυχρό κύμα από την Ευρώπη, που θα αποκαταστήσει πολύ καλύτερες θερμοκρασίες, υπογράμμισε ο κ. Λέκκας. Ωστόσο αυτό το ψυχρό κύμα θα εγκλωβίσει την υφιστάμενη θερμή μάζα στις δικές μας περιοχές -στην Κρήτη δηλαδή- με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι ίδιες συνθήκες.

Πέμπτη και Παρασκευή οι ημέρες με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα πυρκαγιάς στην Κρήτη

Μ. Λέκκας: Προσοχή το διήμερο Πέμπτη & Παρασκευή – Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι (ηχητικό)

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, λόγω της αλλαγής και του ανεμολογικού πεδίου, η Πέμπτη και η Παρασκευή και μετά στην Κρήτη, τα στοιχεία είναι πιο δυσμενή -τουλάχιστον σε ότι αφορά στην Κρήτη, αφού θα είναι πιο έντονη η αίσθηση καύσωνα με ισχυρούς δυτικούς – ελαφρά νοτιοδυτικούς ανέμου και θα ανέβουν οι θερμοκρασίες , γεγονός που θα αυξήσει κατά πολύ και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Πρόκειται για έναν επικίνδυνο παράγοντα, αφού σε περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς, πολύ γρήγορα τα πράγματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Το Σάββατο θα εκτονωθεί το φαινόμενο και οι πολίτες θα νιώσουν αισθητή ανακούφιση, ωστόσο την Κυριακή θα επανέλθουν οι υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο την Κυριακή θα σημειωθεί νέα άνοδος της θερμοκρασίας.


Τα αίτια των επίμονων περιοδικών καυσώνων

Αυτό που λείπει φέτος, είναι το βόρειο ρεύμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τους περιοδικούς καύσωνες

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του ανάγλυφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.


Λελογισμένη χρήση ηλεκτρικών συσκευών αλλά και του νερού

Οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα.

Επίσης, καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωση τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Λέκκα στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου – Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος