Μ. Λέκκας: Η Παρασκευή μια δύσκολη ημέρα για την Κρήτη, λόγω των ισχυρών ανέμων (ηχητικό)

Η Παρασκευή είναι η ημέρα που θα βιώσουμε την ολοκλήρωση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώθηκε από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα και στην Κρήτη, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο μετεωρολόγος Δρ Μανώλης Λέκκας.

Μ. Λέκκας: Η Παρασκευή μια δύσκολη ημέρα για την Κρήτη, λόγω των ισχυρών ανέμων (ηχητικό)

Από το βράδυ της Πέμπτης θα ξεκινήσουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι, με τις πιο ευαίσθητες περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα, το ανατολικό κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, για να συμπληρώσει ότι κατά τόπους σήμερα, μπορεί η ένταση των ανέμων να φτάσει τα 4 -5 μποφόρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από το πρωί θα γίνουν αισθητοί οι δυτικοί / νοτιοδυτικοί άνεμοι, που η έντασή τους δεν θα είναι αρχικά έντονοι (3-5 μποφόρ). Οι πολίτες ωστόσο δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν, αφού τα φαινόμενα σταδιακά θα ενταθούν, αφού θα φυσά άνεμος που θα μοιάζει με λίβα.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν μέχρι το μεσημέρι και η έντασή τους θα είναι στα 5 – 6 μποφόρ, με ριπές που θα ξεπερνούν και τα 7 μποφόρ. Κατά τόπους οι ριπές αυτές θα καταγράψουν ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις.

Οι δυτικοί, ελαφρά νοτιοδυτικοί άνεμοι θα λειτουργήσουν τελείως διαφορετικά στη νότια Κρήτη, αφού θα έρχονται από τη θάλασσα με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη μικρή μείωση της θερμοκρασίας κάτω από τους 38 βαθμούς Κελσίου, με μεγάλα ποσοστά υγρασίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ανεμολογικό πεδίο, που όπως θα εξελιχθεί μπορεί να είναι καθοριστικό στην εξάπλωση μιας φωτιάς, θα επηρεάσει και τον κυματισμό, ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Το φαινόμενο θα διατηρηθεί και τις βραδινές ώρες, ενώ από τα μεσάνυχτα θα αρχίσει να υπάρχει μια κάμψη των δυτικών ανέμων. Από το Σάββατο αλλάζουν τα πράγματα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο, παρόλα αυτά θα είναι μια ζεστή ημέρα με υγρασία. Οι άνεμοι θα πνέουν ήπιοι, βόρειοι, ενώ η θερμοκρασία πέσει, κυρίως τις βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες.

Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και την Κυριακή.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Λέκκα στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος