Μ. Κεφαλογιάννης: «Υποβαθμίζονται άδικα λάδι, ελιές και φέτα»

Μετά τις έντονες ανησυχίες, που έχουν εκφράσει Έλληνες παραγωγοί και οι εμπορικές τους ενώσεις για το σύστημα Nutri-Score ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει, ότι το Nutri-Score που έχει προταθεί ως σύστημα επισήμανσης τροφίμων συσκευασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση διακρίνει άδικα ως λιγότερο υγιεινές επιλογές παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα, ενώ αντίθετα σημαίνονται ως υγιεινές επιλογές ανθρακούχα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφενός την τροποποίηση του αλγορίθμου βαθμολόγησης του Nutri-Score, ώστε να επιτευχθεί πιο αξιόπιστη αξιολόγηση όλων των σημαντικών συστατικών των τροφίμων και αφετέρου την κατάταξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στην κατηγορία Ά, λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας κάτι που έχει τονιστεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Για πολλοστή φορά οι Έλληνες παραγωγοί και οι εμπορικές ενώσεις τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το σύστημα Nutri-Score, το οποίο έχει προταθεί ως σύστημα επισήμανσης τροφίμων συσκευασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της στρατηγικής F2F, γιατί διακρίνει άδικα, ως λιγότερο υγιεινές επιλογές, παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα, ενώ αντίθετα σημαίνονται ως υγιεινές επιλογές ανθρακούχα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σκοπεύει να τροποποιήσει τον αλγόριθμο βαθμολόγησης του Nutri – Score, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πιο αξιόπιστη αξιολόγηση όλων των σημαντικών συστατικών των τροφίμων καθώς και να ενσωματώσει και άλλες παραμέτρους, όπως το ενεργειακό αποτύπωμα και ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας τους;

2. Σκοπεύει να κατατάξει το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο στην κατηγορία ‘Α, για τους γνωστούς και τεκμηριωμένους λόγους υψηλής διατροφικής, κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής αξίας, όπως αποδεικνύεται και από τους ισχυρισμούς υγείας του EFSA;

3.Σκοπεύει να εξαιρέσει από την υποχρέωση διατροφικής επισήμανσης FOPL, όλα τα φυσικά και/ή μονοσυστατικά τρόφιμα;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος