Life Natura Themis: Ένα όπλο περιβαλλοντικού Δικαίου στην Κρήτη

Ολοκληρώνεται στις 31 Ιουνίου το έργο Life Natura Themis υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που είχε ως στόχο την καταγραφή του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Κρήτη και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του νησιού.

Life Natura Themis: Ένα όπλο περιβαλλοντικού Δικαίου στην ΚρήτηΓια το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν δύο παρατηρητήρια περιβαλλοντικού δικαίου σε Ηράκλειο και Χανιά καθώς και μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά όπου γίνονται οι σχετικές καταγγελίες, διοργανώθηκαν δεκάδες ημερίδες και σεμινάρια…

Αναλυτικά, το έργο LIFE Natura Themis είχε σκοπό να καταγράψει για πρώτη φορά το μέγεθος του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Κρήτη, να αποτυπώσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (2004/35/ΕΚ) και γενικότερα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και να ερευνήσει τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην κοινωνικοοικονομική ζωή της Κρήτης.

Οι κυριότερες δράσεις που υλοποίησε το έργο και κάποιες από αυτές θα συνεχίσουν να υφίστανται την επόμενη πενταετία είναι οι ακόλουθες:

  1. Δημιουργήθηκαν δύο Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου σε Χανιά και Ηράκλειο, τα οποία λειτουργούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χανίων και Ηρακλείου αντίστοιχα. Τα δύο Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου ήταν υπεύθυνα για την καταγραφή, επεξεργασία και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Κρήτη, την παρακολούθηση της εξέλιξης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και νομολογίας και την ενημέρωση των συναδέλφων και συνεργατών τους για το αντικείμενο του προγράμματος. Απαιτήθηκε η αποδελτίωση περισσότερων από 80.000 υποθέσεων από τα μητρώα των Δικαστηρίων, των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, των Δασαρχείων, των Αστυνομικών Τμημάτων, των Λιμεναρχείων και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κατά περίπου 90% εντελώς χειροκίνητα! Καταγράφηκαν περίπου από 3.000 υποθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης οι οποίες, είτε κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες είτε έτυχαν επιβολής διοικητικών προστίμων.
  2.  Δημιουργήθηκε και λειτούργησε επιτυχώς η Εφαρμογή για Έξυπνες Συσκευές LIFE THEMIS. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα άμεσης και ανώνυμης καταγγελίας για οποιοδήποτε περιστατικό περιβαλλοντικής υποβάθμισης από τους πολίτες.
  3. Πραγματοποιήθηκε μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης των κοινωνικών εταίρων σε όλη την Κρήτη και την Αθήνα με τίτλο «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον».
  4. Μέσα από τα πέντε χρόνια που εκτελείται το έργο LIFE Natura Themis στην Κρήτη, έγινε αντιληπτό, ότι τόσο η Διοίκηση όσο η Δικαιοσύνη αλλά και η Κοινωνία στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν το περιβαλλοντικό έγκλημα σε ένα βαθμό ως ένα έγκλημα «κοινωνικά ανεκτό».Λόγω της έλλειψης «βαριάς» βιομηχανίας στην Ελλάδα, απουσιάζει και η «βαριά» περιβαλλοντική εγκληματικότητα, πλην όμως παρατηρούνται πολλά «μικρότερης» βαρύτητας περιβαλλοντικά εγκλήματα, τα οποία σχετίζονται με την ασκούμενη σε κάθε περιοχή οικονομική δραστηριότητα και τα οποία αθροιστικά επιβαρύνουν σημαντικά το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Ο «ρυπαντής» έρχεται αντιμέτωπος με μέτριες ποινές και σπανίως προβαίνει στην αποκατάσταση της βλάβης που έχει προκαλέσει. Σε αυτό φυσικά συμβάλει η πολυνομία και η έλλειψη κωδικοποίησης του Περιβαλλοντικού Δικαίου, που δυσχεραίνουν τα μέγιστα το έργο των αρμόδιων Αρχών. Με λίγα λόγια, οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής παραβατικότητας έχουν αποτύχει.Ωστόσο, η επαφή του έργου LIFE Natura Themis με τις κοινωνικές ομάδες κατέδειξε ότι καινοτομίες, όπως αυτές που εισήγαγε το LIFE Natura Themis, είναι καλοδεχούμενες από τους λειτουργούς της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης και από ολόκληρη την Κοινωνία.

    Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος