Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο το 25ο Συμπόσιο της Σύμης

Με κεντρικό θέμα   «Ποιος Κόσμος το 2030; Ξεπερνώντας το Σύνδρομο του Ίκαρου» άρχισε χθες στο Ρέθυμνο το 25ο Συμπόσιο της Σύμης.

Στην έναρξη του συμποσίου, στο Ωδείο Ρεθύμνου,  μίλησαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδρυτής του Συμποσίου Γιώργος Α. Παπανδρέου , ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, οι δήμαρχοι Σμύρνης Μουσταφά Τουντς Σογιέρ και Μποντρούμ Αχμέτ Αράς κ.α.

Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο το 25ο Συμπόσιο της Σύμης

Οι συνεδρίες , ως τις 20 Ιουλίου που θα διαρκέσει το συμπόσιο, θα επικεντρωθούν στις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων που άλλαξαν σημαντικά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, τη σύνθετη ενεργειακή μετάβαση, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που φέρνει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάγκη θεσμικής ενδυνάμωσης της δημοκρατίας σε μια εποχή ενίσχυσης των ακροδεξιών ρευμάτων.

Επίσης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η δύσκολη ανοικοδόμηση της χώρας, οι σχέσεις Κίνας – Αμερικής και οι εύθραυστες ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, το νέο τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο το 25ο Συμπόσιο της Σύμης

Στο περιθώριο του Συμποσίου, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, στις 20.00, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της διάσημης Ινδής καλλιτέχνιδος και ακτιβίστριας, Ρουσίρα Γκούπτα. Η Ρουσίρα Γκούπτα μάχεται ενάντια στη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών και με τη δράση της κατόρθωσε να αλλάξει σημαντικά η σχετική νομοθεσία σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και να σωθούν πολλά θύματα σωματεμπορίας. Τα έργα που θα εκτεθούν δημιουργήθηκαν την εποχή της πανδημίας και μέσα από ένα κολάζ καθημερινών στιγμών και εικόνων δημιουργούν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ  διαφορετικών πολιτισμών.

Το Συμπόσιο, που έχει θεσμοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνου.

Παντελής Χουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος