Κρήτη: Μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ανεργία

Η προοπτική ενίσχυση της εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας στο νησί, ήταν το θέμα της μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, με τη συμμετοχή των προέδρων των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων του νησιού.

Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, παρουσιάζοντας στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, τα δεδομένα και αναλύσεις από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για μια σειρά θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή διαδικασία στο νησί καθώς και για την διατήρηση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας ενώ ζήτησαν από την Περιφέρεια Κρήτης να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο και να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, προχώρησε στην παρουσίαση του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης, που είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο μεγάλης κλίμακας. Αντικείμενο του, όπως εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος, είναι η διαχρονική και πολύ-επίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και η διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Το έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014- 2020», ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022 και υλοποιείται από τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, το εργατικό δυναμικό του νησιού βρίσκεται σε μια νέα εργασιακή κατάσταση, της προσωρινής αναστολής εργασίας λόγω πανδημίας, επιτείνοντας την ευαλωτότητα στην οποία είχε περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (47%) στην Κρήτη διέκοψαν (κυρίως προσωρινά) την εργασία τους κατά την πρώτη εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού υποστηρίζει ότι η θέση του ως προς την αναζήτηση εργασίας ή την διατήρηση της υπάρχουσας θέσης του έχει πληγεί.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης τάσσεται υπέρ της εργασίας κι όχι της απασχόλησης, κι αυτός πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων των δυνάμεων, διότι μόνο οι θέσεις εργασίας δίνουν πραγματική ευημερία και ποιοτική ανάπτυξη, που αποτελούν διαρκή στόχο και στρατηγική για την Περιφέρεια της Κρήτης, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής που οδηγούν σε θέσεις εργασίας.

Όπως αποφασίστηκε, με το συντονισμό του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλου Μπαριτάκη, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, θα εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα πρέπει «να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα», όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, αποτυπώνοντας όλες τις δυναμικές προτάσεις που θα στηρίξουν την εργασία στο νησί, μετά και τη σχετική πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Βολές από συνδικαλιστές

Για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων από τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις του νησιού που συντάσσονται με το ΠΑΜΕ. Όπως αναφέρουν, “για άλλη μια φορά, οι πρόεδροι των 4 Εργατικών Κέντρων έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στο μεγάλο κεφάλαιο, στη μεγαλοεργοδοσία, αποδεικνύοντας ότι αυτό που τους “κόφτει” πραγματικά είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πασχίζουν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις”.

Ανακοίνωση Σωματείων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ