Κρήτη: Διαψεύδει η αστυνομία τις καταγγελίες τριών γυναικών στο Ηράκλειο για εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο και παράνομη κράτηση

«Δημοσιεύματα και αναφορές για προσβλητική συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος τριών ημεδαπών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, με αφορμή καταγγελία τριών γυναικών εις βάρος αστυνομικών στο Ηράκλειο.

Όπως υποστηρίζουν υποβλήθηκαν σε εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο, σε παράνομη κράτηση και παράνομη επιβολή προστίμου. Το περιστατικό, όπως καταγγέλλουν οι τρεις γυναίκες, διαδραματίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου, στο κέντρο του Ηρακλείου και κατόπιν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου όπου μεταφέρθηκαν και κρατήθηκαν.
Όπως αναφέρει η αστυνομία: «Οι ημεδαπές εντοπίστηκαν την 23:50 ώρα της 03-02-2021 να κινούνται πεζές σε περιοχή του Ηρακλείου, χωρίς να έχουν βεβαιώσεις μετακίνησης και προσήχθησαν για έλεγχο της δικαστικής τους ταυτότητας.
Μετά τον έλεγχο αποχώρησαν, αφού τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.
Κατά την παραμονή τους στην ανωτέρω Υπηρεσία τους διενεργήθηκε ενδελεχής σωματική έρευνα, σε ειδικό μη προσβάσιμο χώρο και ξεχωριστά σε καθεμία από αυτές, από γυναίκα αστυνομικό. Η όλη διαδικασία έγινε σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις σωματικές έρευνες».

Το κείμενο της καταγγελίας των γυναικών:

«Καταγγέλλουμε δημόσια μια ακόμα εμπειρία κατάχρησης εξουσίας και αυθαιρεσίας από την ελληνική αστυνομία. Συγκεκριμένα, στις 3/2/2021, μετά τις 21.00, κι ενώ βρισκόμασταν πεζή σε δρόμο του Ηρακλείου, 4 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ μας ακινητοποίησαν. Μας ζήτησαν βεβαιώσεις μετακίνησης και αστυνομικές ταυτότητες, που τις επιδείξαμε αμέσως. Έπειτα, μας ανάγκασαν να παραμείνουμε καθιστές, έκαναν έλεγχο στα σακίδιά μας και παρότι δε βρέθηκε τίποτα παράνομο κάλεσαν περιπολικό για την μεταφορά μας στο τμήμα. Ρωτήσαμε πολλές φορές το λόγο της προσαγωγής μας και οι απαντήσεις ήταν “μην αγχώνεστε”, “δεν είναι τίποτα” και “θα δούμε λίγο τα στοιχεία σας και θα σας αφήσουμε”. Να σημειωθεί ότι στη διαδρομή προς το τμήμα ήμασταν πέντε άτομα μέσα στο περιπολικό, πράγμα αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι επικείμενο πρόστιμο που μας επιβλήθηκε ήταν για την “αντιμετώπιση” της πανδημίας.

Στο τμήμα ακολούθησε μια σειρά από άλλες παράνομες ενέργειες: προσωπικές ερωτήσεις, φωτογράφιση των προσωπικών μας αντικειμένων, απομάκρυνση των κινητών μας και σωματικός έλεγχος με αποκορύφωμα τον εξαναγκασμό αφαίρεσης των εσωρούχων μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος