Κρ. Αρσένης στην ΕΡΤ Χανίων : Η κυβέρνηση αδικεί τους μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών στέγης (ηχητικό – βίντεο)

Η κυβέρνηση αδικεί τους μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών στέγης αντί να τους ενισχύει, επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης επικαλείται μελέτη του ερευνητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Joint Research Center προκύπτει ότι η εκμετάλλευση της επιφάνειας οροφής των κτιρίων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη μπορεί να παράξει το 32% της συνολικής ηλεκτρικής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα υπολογίστηκε ότι έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε 17.090 GWh ετησίως μόνο από φωτοβολταϊκά στέγης. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16,8%).

Κρ. Αρσένης στην ΕΡΤ Χανίων : Η κυβέρνηση αδικεί τους μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών στέγης (ηχητικό – βίντεο)

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε τόσο στο επίκαιρο θέμα, όσο και στο κομμάτι του σχεδιασμού που αφορά σε πολύ μεγάλες επενδύσεις για πάρκα ανεμογεννητριών, σε περιοχές Natura, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο ορεινός όγκων των Λευκών Ορέων και ο Ψηλορείτης στην Κρήτη.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Το θέμα είχε ζητηθεί και στη Βουλή όπου υπήρξαν δεσμεύσεις για την προστασία των 6 βουνών της Ελλάδας από άναρχα αιολικά λόγω της σημασίας τους για την βιοποικιλότητα. «Στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές, σχεδιάζεται αυτήν τη στιγμή η ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο σημαντικότατος περιβαλλοντικός πλούτος της χώρας κινδυνεύει να χαθεί. Γι αυτό θα ήθελα μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, που υπονομεύει τη σημασία τους για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, για το Περιβάλλον και για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο κ. Αρσένης.

Σε απάντησή του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι θα αξιολογηθεί η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ότι θα εξεταστεί η ένταξη των περιοχών αυτών σε καθεστώς προστασίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη Βουλή

Και ο υφυπουργός κατέληξε: «Στο νέο Χωροταξικό των ΑΠΕ σχεδιάζουμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για την οριζόντια προστασία των Βουνών και των μικρών νησιών. Ομως, μέχρι να μπει το επιστημονικό δεδομένο στην πρακτική εφαρμογή, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα και εμείς, σε αυτό το χρονικό διάστημα, εφαρμόζουμε τα προηγούμενα ισχύοντα! Η χωροθέτηση των ΑΠΕ δεν γίνεται σε θεσμικό κενό. Υπάρχει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2009. Δεν μπορεί να σταματήσει μια τέτοια διαδικασία, σε μια περίοδο που οξύνεται η κλιματική αλλαγή, επειδή προέκυψαν νέα δεδομένα».

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος