Καταρρέει το κτίριο του Διοικητηρίου του Ιτζεδίν στα Χανιά (ηχητικό- βίντεο)

Λύγισε το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν μέσα από τη δοκιμασία στο πέρασμα του χρόνου μα και στην απόλυτη εγκατάλειψή του. Έτσι, με μια ανάρτηση στο f/b η Ειρήνη Καλαιτζάκη απεικονίζει και σχολιάζει την πλήρη κατάρρευση του Διοικητηρίου.

Η ιστορία του Ιτζεδίν

Το φρούριο Ιτζεδίν χτίστηκε το 1872 από το Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο.

Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών.

Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1903) ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε για 15 ημέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών του φρουρίου μετά από καταδίκη του για εξύβριση, έπειτα από μήνυση που του υπέβαλλε ο Μητροπολίτης Κρήτης Ευμένιος που ήταν οπαδός του πρίγκιπα Γεωργίου. Στην περίοδο της δικτατορίας του Θ. Πάγκαλου, το 1924, κρατήθηκε στις φυλακές μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων, ενώ μετά την πτώση της δικτατορίας με αντιπραξικόπημα το 1926 φυλακίστηκε για 2 χρόνια και ο ίδιος ο Πάγκαλος. Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής και στα πρώτα χρόνια του εμφυλίου οι φυλακές δε λειτούργησαν.Τα τελευταία όμως χρόνια του εμφυλίου και μετά, το κάτεργο του Ιντζεδίν άνοιξε και πάλι.

Το 1948 από το κολαστήριο της Γυάρου μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Ιντζεδίν, όπου γίνονταν και εκτελέσεις, οι πρώτοι κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι Από τα σκοτεινά και ανήλιαγα μεσαιωνικά μπουντρούμια του τις επόμενες δεκαετίες πέρασαν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, πρώτα απ’ όλα κομμουνιστές, αλλά στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών και πολιτικοί ασχέτως ιδεολογίας.

Εκεί εκτελέστηκαν κάποιοι από τους πρώτους πολιτικούς κρατούμενους.

Στον προαύλιο χώρο του γυρίστηκαν τα «Πέτρινα Χρόνια» και οι «Μέρες του ‘36». Σήμερα ενώ το φρούριο Ιτζεδίν στην Κρήτη έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, παρακμάζει κρατώντας τις πύλες του κλειστές προς το κοινό.

Θα αναδείξουμε και πάλι το θέμα και θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να σωθεί το ιστορικό μνημείο, ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Αλέκος Μαρινάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και Γρ. της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ

Ακούστε τη συνέντευξή του:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ