Κάλεσμα σε πολίτες και επιχειρήσεις των Χανίων για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε οφειλές

Στις τρέχουσες ρυθμίσεις οφειλών για πολίτες και επιχειρήσεις, είτε έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19 είτε όχι, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Iουνίου,ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων (Ε.Β.Ε.Χ.), Αντώνης Ροκάκης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου.

Ο κ. Ροκάκης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία παράγει αυτόματη ρύθμιση οφειλών, βάσει της αξίας της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος.

“Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων στην ολοκληρωμένη δέσμη 29 προτάσεων, που απέστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε από την πρώτη στιγμή προτάξει τη γενναία ρύθμιση οφειλών, εξαιτίας της καταστροφικής πανδημίας Covid-19. Συνεπώς, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα, μέσω της νέας πλατφόρμας, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ως Επιμελητήριο Χανίων, κρίνουμε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο αριθμός δόσεων διπλασιάζεται σε σχέση με ανάλογες ρυθμίσεις στο παρελθόν (120 δόσεις)”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και δημιουργία αίτησης, μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: keyd.gov.gr ή ofeiles.gov.gr

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Χανίων, Τάσος Αλόγλου, τόνισε ότι η καταβολή των οφειλών γίνεται πλέον με απαλλαγή κατά ποσοστό (από 100% έως 60%) από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του συγκεκριμένου Νόμου.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Αλόγλου, στην εν λόγω ρύθμιση:

1) εντάσσονται και οφειλές, που πρόκειται να βεβαιωθούν μέχρι 30.6.2021 (κατά τα ισχύοντα, η ρύθμιση αφορά οφειλές, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 28.2.2021),
2) επιτρέπεται μέχρι 31.10.2021 η υποβολή αίτησης του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση (η προθεσμία λήγει 30.6.2021). Με Υπουργική Απόφαση η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μπορεί να παραταθεί για επιπλέον (6) μήνες,
3) προβλέπεται ότι κατά το χρονικό διάστημα μέχρις ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ειδική εφαρμογή στην ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.
Η αίτηση του οφειλέτη μπορεί να υποβάλλεται απευθείας προς τον Δήμο Χανίων, μέσω του διαδικτυακού του τόπου του Δήμου www.chania.gr → e-Εξυπηρέτηση → Eυνοϊκή ρύθμιση οφειλών έως 100 δόσεις, Φυσικών προσώπων και Επιχειρήσεων πληττόμενων από τον covid (N. 4764/2020 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4807/2021)
Μάλιστα, το ποσοστό απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής καθορίζεται στις περ. α΄ έως ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 110 του ν. 4611/2019 (Α΄ 73):
1) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),
2) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),
3) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τις εκατό (70%),
4) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),
5) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος