Ημερίδα για τον αυτισμό στα Χανιά: Η πλειονότητα των παιδιών με αυτισμό είναι αγόρια

Η ανάγκη ύπαρξης υποστηρικτικού συστήματος στο πλέγμα, οικογένεια, φίλοι, συγγενείς, κοινότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ατόμων, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, επισημάνθηκε σε ημερίδα, που οργάνωσε σήμερα στα Χανιά ο Σύλλογος Άσπεργκερ Χανίων.

Στη διάρκεια της ημερίδας, με θέμα «Ψυχική Ανθεκτικότητα – Διαταραχές φάσματος αυτισμού», που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι οι διαταραχές του αυτισμού εκδηλώνονται περισσότερο στα αγόρια.

Μιλώντας η διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Βασιλική Ντρε, τόνισε ότι «από την έρευνα διεθνώς προκύπτει, ότι τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες έχουν στραφεί στο να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες των παιδιών, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, σαν ικανότητες και σαν δυνατότητα να βγουν στο εργασιακό περιβάλλον, να εργαστούν, γιατί φαίνεται ότι η ένταξη στην κοινότητα μέσα από την εργασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, άρα και την ανθεκτικότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, να είναι πιο χαρούμενα, στο σπίτι τους, στο σχολείο αλλά και στην κοινότητα, διότι είμαστε κοινωνικά όντα και όλοι σχετιζόμαστε μεταξύ μας».

Από την πλευρά της η παιδοψυχίατρος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Εύη Ταγκούλη δήλωσε πως η πλειοψηφία των παιδιών με αυτισμό είναι αγόρια. «Αυτό που μας δείχνουν οι σύγχρονες μελέτες είναι ότι στο φάσμα υψηλής λειτουργικότητας είναι 4 με 6 αγόρια προς 1 κορίτσι, ενώ στο φάσμα παιδιών χαμηλής λειτουργικότητας είναι η αναλογία περίπου 2 προς 1». Η κ. Ταγκούλη μεταξύ άλλων, επισήμανε πως το κράτος δίνει χρήματα για τους ανθρώπους με αυτισμό, ωστόσο αυτά δεν επενδύονται σωστά και χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερες δομές αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στους συλλόγους, που ασχολούνται με θέματα αυτισμού. «Ήρθαμε εδώ σήμερα για να αναδείξουμε και τις δυνατότητες και το έργο του συλλόγου Άσπεργκερ εδώ στα Χανιά. Να υποστηρίξει το κράτος αυτούς τους συλλόγους, να δικτυώσουν τους γονείς, που αυτό σημαίνει και καλύτερη ποιότητα ζωής στο μέλλον» είπε η Ταγκούλη.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος