Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στο Κακοδίκι Σελίνου (ηχητικά – βίντεο)

Σε μερική ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Κακοδίκι Σελίνου.

Ο αριθμός των στρεμμάτων που κατέκαψε η φωτιά δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί, είναι ωστόσο βέβαιο ότι κατέκαψε εκατοντάδες ελαιώνες και δασικές εκτάσεις.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις, αφού ακόμα είναι δεκάδες οι διάσπαρτες εστίες στην περιοχή.

Σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, έχουν ξεκινήσει συνεχείς ρίψεις νερού από το πυροσβεστικό ελικόπτερο των Χανίων

Δ. Μπαντουράκης: Η συλλογική «μάχη» έδωσε ένα καλό αποτέλεσμα

Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στο Κακοδίκι Σελίνου (ηχητικά – βίντεο)

«Το αποτέλεσμα διαχείρισης της μεγάλης πυρκαγιάς, μετά από μια νύχτα αναζωπυρώσεων είναι ικανοποιητικό, γιατί είναι συλλογικό», τόνισε στην ΕΡΤ Χανίων και στην Κατερίνα Πολύζου ο Περιφερειακός Δ/τής Κρήτης της Πυροσβεστικής Δημοσθένης Μπαντουράκης.

«Το έντονο ανάγλυφο και η πυκνή βλάστηση της περιοχής, καθώς και οι διάσπαρτοι οικισμοί που βρίσκονται μέσα σε δάση και ελαιώνες, αύξησαν σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας αντιμετώπισης του πύρινου μετώπου», υπογράμμισε ο κ. Μπαντουράκης, ο οποίος έχοντας υπηρετήσει στην περιοχή, γνώριζε ακριβώς πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η φωτιά που οι εστίες της ξεπερνούσαν τις 30.

Έτσι, αποφασίστηκε να υπάρξει δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής: Συνολικά έλαβαν μέρος 31 πυροσβεστικά οχήματα, 10 βοηθητικά, καθώς και 116 πυροσβέστες, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, από το απόγευμα που ξέσπασε η φωτιά, όλη τη νύχτα μέχρι και στη συνέχεια σήμερα το πρωί, έδωσαν τη μάχη ακατάπαυστα, προκειμένου να πετύχουν το ακατόρθωτο. Και πραγματικά, και με τη βοήθεια των εναέριων μέσων, είχαμε συγκεκριμένα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, καταφέραμε και θέσαμε την πυρκαγιά τις βραδινές ώρες σε ύφεση».

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν οι εκ νέου ρίψεις από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής με τον κ. Μπαντουράκη να εκφράζει την αισιοδοξία του για πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς εντός της ημέρας.
Οι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, αφού θα μείνουμε εδώ όσες δυνάμεις κριθούν απαραίτητες, προκειμένου να αποτρέψουμε πιθανές αναζωπυρώσεις, δήλωσε ο κ. Μπαντουράκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύτιμη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, τόσο σε επίπεδο πυρσόσβεσης, όσο και στη συνεργασία με τους πυροσβέστες που τους έδιναν κατευθύνσεις πρόσβασης μέσα από αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια σε δύσβατες περιοχές.
Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, γιατί δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, δεν κάηκαν αγροικίες.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μπαντουράκη:


Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου: Οι καταστροφές είναι μεγάλες

Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στο Κακοδίκι Σελίνου (ηχητικά – βίντεο)

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων και στη Σοφία Θεοδωράκη, ο Δήμαρχος Κανδάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης τόνισε ότι -εκτός από το ελικόπτερο που κάνει συνεχείς ρίψεις από τις 06:30 το πρωί- το σύνολο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, παραμένουν στην περιοχή προκειμένου να ελέγξουν τυχόν αναζωπυρώσεις, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Περράκης οι καταστροφές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι μεγάλες κυρίως σε καλλιέργειες, αφού η περιοχή έχει πολλές ελαιοκαλλιέργειες. Σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο της φωτιάς ήταν η χαμηλή ένταση των ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή, ενώ και σήμερα επικρατούν ανάλογες, ήπιες καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασίες, ωστόσο, παραμένουν και σήμερα υψηλές στο Δήμο Κανδάνου – Σελίνου.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Περράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος