Οι Φυσικές Επιστήμες και η συμβολή τους στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας, απασχόλησαν την ακαδημαϊκή, θεσμική, εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία στη διήμερη «Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2025» που πραγματοποιήθηκε και φέτος στην πόλη του Ρεθύμνου, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαΐου.
Μια γιορτή που κινητοποίησε το θερμό ενδιαφέρον των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων του Ρεθύμνου, φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών που υποστήριξαν τις ευρηματικές δραστηριότητες της Γιορτής με έμπνευση, δημιουργική διάθεση, παραγωγικό ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα να μυηθούν στα αθέατα μυστικά των Φυσικών Επιστημών προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία του Περιβάλλοντος, την προαγωγή της Οικολογίας και τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.
Η Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2025 εξελίχθηκε στο «Σπίτι Πολιτισμού», στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και στο χώρο του ερευνητικού κέντρου «Science in the City» το οποίο λειτουργεί στο κτίριο που στέγαζε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη καθώς επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Μικρασιατών, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.
Το Σάββατο 10/5, στο πλαίσιο μια γόνιμης συζήτησης που αναπτύχθηκε μεταξύ φοιτητών και μαθητών, διαπιστώθηκε πόσο σημαντική είναι για την τοπική κοινωνία, η λειτουργία των δομών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.
Ιδιαιτέρως αναδείχθηκε η θετική επιρροή που έχει το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ και το Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών από την Κρήτη, οι οποίοι αποφασίζουν να ζήσουν «τις όμορφες δυσκολίες της ενασχόλησης με την έρευνα», όπως τις χαρακτήρισαν.
Η συζήτηση είχε θέμα «Σπουδάζοντας Φυσικές Επιστήμες» και συντονίστηκε από τον Φυσικό – Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. κ. Κωστή Χαλκιαδάκη. Στο πλαίσιο της συζήτησης, νέοι και νέες επιστήμονες, Υποψήφιες /-οι Διδάκτορες και Ερευνητές/τριες των Φυσικών Επιστημών ων ακαδημαϊκών δομών του Ρεθύμνου που απάντησαν πρόθυμα σε ερωτήματα μαθητών και μαθητριών για τους στόχους, τα όνειρα, τις δυσκολίες και τις επιλογές ενός νέου-νέας που αποφασίζει να ασχοληθεί με τις Φυσικές Επιστήμες.
Ακολούθησε η βράβευση σχολείων και πανεπιστημιακών δομών οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στη Γιορτή.
Το κοινό καθήλωσε η συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι που διεξήχθη στη συνέχεια, με θέμα “Ρύπανση του Περιβάλλοντος και Κλιματική Αλλαγή: Ο ρόλος της Πράσινης Ενέργειας, της ορθολογικής διαχείρισης των Φυσικών Πόρων και της Εκπαίδευσης στις σύγχρονες δημοκρατίες.”
Την συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νέας Γενιάς & Δια Βίου Μάθησης Δ. Ρ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Καθηγητής Φυσικής στο ΕΛΜΕΠΑ, τ. Αντιπρύτανης,
Στη διάρκεια της, εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, έγινε κι ένα debate με υψηλού επιπέδου επιστημονικά επιχειρήματα από τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες διακεκριμένους/-ες καθηγητές και καθηγήτριες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του νησιού, όπως: ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Κοσμήτορας Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Πέτρος Γκίκας, η Καθηγήτρια Βιολογίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, η Καθηγήτρια Χημείας Περιβάλλοντος, Τμήματος Χημείας, Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Κανακίδου, ο Καθηγητής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Διαχείρισης Ενέργειας, Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΕΛΜΕΠΑ Δημήτρης Κατσαμπρακάκης και ο Καθηγητής Συστηματικής Βοτανικής και Οικολογίας Φυτών, Τμήματος Βιολογίας, Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Βοτανικού Κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 11/5 με τις παρουσιάσεις εξαιρετικών εργασιών – εργαστηρίων – δραστηριοτήτων Φυσικών Επιστημών που εκπόνησαν φοιτητές και μαθητές, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους.
Η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο), Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Laser (IPPL) πραγματοποιήθηκαν στο «Σπίτι Πολιτισμού» ενώ των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος, στο κέντρο «Science in the city», με τη συμμετοχή πλήθους Ρεθυμνιωτών παρά τη χρονική σύμπτωσή τους με άλλες εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν στην πόλη.
Κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων ήταν η θετική εμπειρία που αποκόμισαν από τη Γιορτή Φυσικών Επιστημών, η οποία έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και τη σπουδάζουσα και μαθητική της νεολαία, συνθήκη που έχει καθιερώσει τη Γιορτή ως θεσμό στο Ρέθυμνο.
Το Δήμο Ρεθύμνης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Άγγελος Μαλάς, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.
Υπενθυμίζεται ότι τη Γιορτή Φ.Ε διοργανώνουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με τη συνδρομή του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνης- Τμήμα Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, του Πανεπιστημίου Κρήτης – Παιδ/κό Τμ. Δημοτικής Εκπ/σης (Π.Τ.Δ.Ε.), του Ινστιτούτου Φυσικής και Πλάσματος Laser του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας “Science in the City”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος