Το Αναισθησιολογικό και το Ορθοπεδικό τμήμα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των μεθόδων ανακούφισης από τον οστεοαρθρικό πόνο των ασθενών του νομού Ρεθύμνου, ξεκίνησε μια εναλλακτική μέθοδο θεραπείας με νοσηλεία μιας ημέρας.
Για πρώτη φόρα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς τις προηγούμενες ημέρες η μέθοδος της νευρόλυσης για την αντιμετώπιση σοβαρού βαθμού οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Η μέθοδος της νευρόλυσης/νευροτροποποίησης με ραδιοσυχνότητες εφαρμόστηκε με επιτυχία σε πέντε ασθενείς με επώδυνα γόνατα.
Ο Αναισθησιολόγος Γιάννης Χρονάκης, Διευθυντής και Επιστημονικά υπεύθυνος του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του νοσοκομείου, με τον Ορθοπεδικό Γιάννη Κτιστάκη Επιμ Α΄, τον επεμβατικό Ακτινολόγο Κώστα Σπανάκη Επιμ Β΄ από το Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστήμιου Κρήτης και την σταθερή υποστήριξη του Λευτέρη Μαρκάκη Διοικητή του ΓΝΡ, ξεκίνησαν μια γνωστή στην επιστημονική κοινότητα αλλά καινοτόμο για την κοινωνία του Ρεθύμνου, μέθοδο ανακούφισης από τον οστεοαρθρικό πόνο.
Οι δυο γιατροί δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν θερμά τους ασθενείς που με την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της πρώτης εφαρμογής αυτής της θεραπείας.
Αναφορικά με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο ο Ορθοπεδικός κ. Κτιστάκης Ι δήλωσε:
«Η νευρόλυση αποτελεί μια τεχνική θεραπείας της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας γόνατος, ισχίου, ώμου, νευραλγίας τριδύμου, ινιακής κεφαλαλγίας, νόσο των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (οσφυαλγία) με ημερήσια νοσηλεία των ασθενών και βασίζεται στην διαθερμική χρήση ραδιοσυχνοτήτων για την αναστολή λειτουργίας του νευρικού ιστού μέσω εφαρμογής θερμότητας μεταξύ των πόλων των ηλεκτροδίων. Είναι μια ασφαλής μέθοδος με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών , λιγότερο από 1% , η οποία μπορεί να εφαρμοστεί περισσότερες από μια φορές στην πάσχουσα άρθρωση και να βελτιώσει/μειώσει τον πόνο έως και 60% σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία. Είναι δηλαδή μια εναλλακτική μέθοδος διαχείρισης του οστεοαρθρικού πόνου. Η εν λόγω μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς που δεν δύνανται να αντιμετωπιστούν με τις παραδοσιακές και γνωστές σε όλους μεθόδους (όπως ολική αρθροπλαστική γόνατος, ισχίου, ώμου) λόγω βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού, σε υπερήλικες ασθενείς με σημαντικά μειωμένη κινητικότητα ή και ακόμη σε αυτούς που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν.»
Ο Αναισθησιολόγος κ. Χρονάκης ανέφερε σχετικά:
«Η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες είναι μια μέθοδος ευρέως διαδεδομένη που έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία σε ασθενείς με επώδυνες παθήσεις στους οποίους έχει προηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα, σε ασθενείς όπου εγχύσεις φαρμάκων (διηθήσεις) δεν επέφεραν μεγάλης διάρκειας αναλγησία, όπως στην οστεοαρθρίτιδά γόνατος, ισχίου, ώμου, σε κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, σε πόνο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (facetjoints) της σπονδυλικής στήλης, σε πόνο ιερολαγόνιας άρθρωσης, στον καρκινικό πόνο, σε κεφαλαλγίες, στην ανθεκτική νευραλγία τριδύμου, σε μεσοπλεύριες νευραλγίες και σε ασθενείς με χρόνιο πόνο με χρόνια προβλήματα για τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.»
O Διοικητής του Γ.Ν. Ρεθύμνου κ. Μαρκάκης σημειώνει:
«Η Διοίκηση του Γ.Ν. Ρεθύμνου επιθυμεί να εκφράσει δημοσίως τα θερμά της συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες της στα πρόσωπα των δυο ιατρών του Νοσοκομείου μας κ. Χρονάκη Ιωάννη και κ. Κτιστάκη Ιωάννη, που παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις τους δεν εφησυχάζονται, αναζητώντας νέες επιστημονικές μεθόδους με στόχο την ανακούφιση του ασθενούς. Οι δυο ιατροί πριν την εφαρμογή της μεθόδου βρέθηκαν στην Κύπρο, όπου ακολούθησαν ειδική εκπαίδευση και η πρώτη εφαρμογή έγινε παρουσία επεμβατικού Ακτινολόγου… Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας κα Ελισάβετ Γιαννούση και τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Χρυσοφάκη Γεώργιο, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εν λόγω ενέργεια όπως και κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναβάθμιση του νοσοκομείου μας, καθώς επίσης και το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργικού και αναισθησιολογικού τμήματος».
Η καταλληλότητα και η επιλογή των ασθενών για την εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου αξιολογείται μέσω του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας από τον Διευθυντή Αναισθησιολογίας κ. Χρονάκη Ιωάννη και από τον Επιμελητή Α΄ Ορθοπεδικής κ. Κτιστάκη Ιωάννη.
Τα ραντεβού θα προγραμματίζονται τηλεφωνικά από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 π.μ.-14:00 μ.μ. στο τηλέφωνο της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων: 2831342243.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος