Γ. Στρογγυλός: Κατεπείγουσα η ανάγκη στελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης στα Χανιά (ηχητικό)

Στις 502 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις του 2021 που αναμένεται να εκδοθούν το 2022 από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων, τη μοναδική υπηρεσία που διεκπεραιώνει όλες τις αναγκαίες οικοδομικές αδειοδοτήσεις, στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Είναι ενδεικτικό, ότι από το σύνολο των διοικητικών πράξεων, το 57% περίπου αφορά το Δήμο Χανίων και το 43% αφορά τους άλλους δήμους του Νομού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός ότι όλα κι όλα επτά άτομα που είναι άμεσα εμπλεκόμενα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, διεκπεραίωσαν ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, ελέγχθηκαν μέσα στο 2021 ελέγχθηκαν 1461 υποθέσεις στις 1787 που υποβλήθηκαν (ποσοστό περίπου 82%).

Γ. Στρογγυλός: Κατεπείγουσα η ανάγκη στελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης στα Χανιά (ηχητικό)

Για τα προβλήματα, τις μεγάλες καθυστερήσεις και την ανάγκη της άμεσης στελέχωσης της νευραλγικής για την ανάπτυξη υπηρεσίας, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήηματος οικοδομικών αδειών της ΥΔΟΜ, Γιάννης Στρογγυλός.

Η οικοδομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε μια περιοχή χαρακτηρίζει σημαντικά την ανάπτυξη της και την ευημερία των πολιτών της. Οποιαδήποτε επένδυση σε μια περιοχή, που περιλαμβάνει τεχνικό έργο (Ξενοδοχεία, Γραφεία, καταστήματα, κατοικίες, Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες κλπ.), για να ξεκινήσει να υλοποιείται, χρειάζεται την τελική έγκριση-άδεια από το Τμήμα Οικοδομικών Αδειών της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ).

«Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε επίπεδο Νομού Χανίων. Η ΥΔΟΜ Χανίων καλύπτει διοικητικά όλο το νομό Χανίων, μιας και κανένας άλλος Δήμος δεν προχώρησε στη σύσταση της αντίστοιχης ΥΔΟΜ, παρά τις προβλέψεις του «Καλλικράτη». Από το μακρινό 2010 θα έπρεπε όλοι οι Δήμοι να είχαν συστήσει ΥΔΟΜ, αλλά με διάφορα προσχήματα φτάσαμε στο 2022 κι ακόμα τίποτα», ανέφερε ο κ. Στρογγυλός ο οποίος υπενθύμισε ότι για τη σύσταση των ΥΔΟΜ θα έπρεπε οι Δήμοι να προχωρήσουν στην τροποποίηση του Οργανισμού τους, με τις προβλέψεις για τις απαιτούμενες θέσεις στην αντίστοιχη Διεύθυνση και Τμήματα, και να ζητήσουν την προκήρυξη και την κάλυψη των θέσεων αυτών, κάτι που δεν έγινε για πολλούς λόγους» υπογράμμισε ο κ. Στρογγυλός, για να συμπληρώσει: «Γενικά η ΥΔΟΜ είναι μία δύσκολη υπηρεσία, στην οποία κάθε νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος χρειάζεται χρόνο εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέχρι να αρχίσει να παράγει έργο. Η οποιαδήποτε δυσλειτουργία – καθυστέρηση από πλευράς έκδοσης οικοδομικής άδειας, έχει άμεσες συνέπειες στην τοπική οικονομία και φρενάρει την αναπτυξιακή προοπτική του νομού.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η ΥΔΟΜ Χανίων αποψιλώνεται από προσωπικό (εσωτερικές μετακινήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις), χωρίς να προσλαμβάνεται νέο. Αυτό έχει σαν συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις υποθέσεις των πολιτών, και κύρια την έκδοση των οικοδομικών αδειών».

Από τον Οκτώβριο του 2018, εφαρμόστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα οικοδομικών αδειών (e-adeies), με σκοπό τη διαφάνεια, την ταχύτητα και τη διευκόλυνση όλων στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, την ύπαρξη του αναγκαίου στελεχιακού δυναμικού.

Όταν όμως λείπουν οι άνθρωποι, κανένα σύστημα δεν μπορεί να τους αναπληρώσει. Όλα τα ζητήματα οργάνωσης του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών, βρίσκουν εμπόδια λόγω της έλλειψης στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό.


Επιγραμματικά, ο κ. Στρογγυλός προτείνει:

α) Άμεση εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
β) Προγραμματικές συμβάσεις με αναπτυξιακούς φορείς του Δημοσίου για στελέχωση της ΥΔΟΜ με μηχανικούς αποδεδειγμένης εμπειρίας.
γ) Προγραμματικές συμβάσεις με άλλους Δήμους (του ιδίου Νομού) για την διάθεση (μεταφορά-απόσπαση) μηχανικών, μιας και η ΥΔΟΜ Χανίων εξυπηρετεί και τους Δήμους αυτούς.
Παράλληλα, ζητά την κατανόηση και την υπομονή των πολιτών, που θα πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση.
«Οι αντεγκλήσεις, οι διενέξεις και οι προστριβές, μόνο να δυσχεράνουν την κατάσταση μπορούν, όχι να επιλύσουν τα προβλήματα. Είμαστε μαζί στην ίδια πλευρά, με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Αλλά χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, αδυνατούμε να παρέχουμε αυτή την εξυπηρέτηση, στο χρόνο που πρέπει και με σωστό τρόπο», καταλήγει ο κ. Στρογγυλός.

Ακούστε τη συνέντευξη:


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Έκθεση Πεπραγμένων από 01-01-2021 έως 31-12-2021 που συνέταξε ο κ. Στρογγυλός

ΕΚΘΕΣΗ-ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ-2021-ΤΜ.-ΟΑ-ΥΔΟΜ-ΧΑΝΙΩΝ-04-01-22

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος