Γ. Μπραουδάκης: Ζητείται «ελπίδα» -Αδιέξοδο στην παραμονή σε Κέντρο Αποκατάστασης μιας γυναίκας με σκλήρυνση κατά πλάκας (ηχητικό)

Λίγες μόλις εβδομάδες πέρασαν από τη δημοσιοποίηση της έρευνας των αρχών σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά.

Χρειάστηκε μια σειρά αναφορών, καταγγελιών, ρεπορτάζ, για να έρθουμε επίσημα αντιμέτωποι με αυτό που καλά γνωρίζουμε ότι συμβαίνει μα προσπαθούμε ν’ αποφύγουμε.
Η διαχείριση της τρίτης ηλικίας, η ασθένεια, οι υποδομές και τα προφανή αδιέξοδα.

Σε μια χώρα με ελλιπείς ή και ανύπαρκτες ανοικτές δημόσιες δομές, η λέξη «αποκατάσταση», φαντάζει δυσπρόσιτη ή και ουτοπική.

Ο Γιώργος Μπραουδάκης, Παιδίατρος και Συντονιστής της 2ης Το.Μ.Υ Χανίων, προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό -μέσα και από τους βασανιστικούς για τους λειτουργούς της υγείας μήνες της πανδημίας, να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κάλυψη της φροντίδας και αποκατάστασης της μητέρας του, επιχειρώντας να ξεπεράσει γραφειοκρατικά εμπόδια.

Μιλά στην ΕΡΤ Χανίων για τον «μαραθώνιο» στον οποίο έχει αφιερωθεί, προκειμένου να η μητέρα του, μια γυναίκα 62 ετών που έχει διαγνωσθεί εδώ και πολλά χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας, να έχει την αυτονόητη ευκαιρία να έχει στοιχειώδη ποιότητα ζωής, χωρίς δυστυχώς να καταφέρει να ξεπεράσει τον τυπολατρικό μηχανισμό του ΕΟΠΠΥ.

Η μητέρα του κ. Μπαρουδάκη μεταφέρθηκε μετά από νοσηλεία της στο Νοσοκομείο Χανίων σε Κέντρο Αποκατάστασης, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάστασή της.
Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα -και δεδομένης της ασθένειάς της- σημειώνει αργή μα σταθερή βελτίωση.

Στις εκκλήσεις του κ. Μπραουδάκη να εγκριθεί η παραμονή της στο συγκεκριμένο κέντρο ο ΕΟΠΠΥ απαντά αρνητικά, χαρακτηρίζοντας την περίπτωσή της ως μη αναστρέψιμη και συστήνει εισαγωγή της στο Νοσοκομείο.

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο – απάντηση

Νέα απάντηση

Γ. Μπραουδάκης: Ζητείται «ελπίδα» -Αδιέξοδο στην παραμονή σε Κέντρο Αποκατάστασης μιας γυναίκας με σκλήρυνση κατά πλάκας (ηχητικό)

Ο κ. Μπραουδάκης αναζητά αυτό που ο ίδιος προσδιορίζει, μια βιώσιμη εναλλακτική και αρνείται να εγκαταλείψει τη μητέρα του, αρνείται να εγκαταλείψει την ελπίδα.

Σε μια ανοιχτή επιστολή του ο αγαπητός στην τοπική κοινωνία παιδίατρος, περιγράφει αυτό που πολλοί άνθρωποι έχουν ή και βιώνουν. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πριν λίγα λεπτά το κέντρο αποκατάστασης στο οποίο νοσηλεύεται τους τελευταίους μήνες η μητέρα μου, έλαβε έγκριση από το ΑΥΣ του ΕΟΠΥΥ για 15 ημέρες με οδηγία να συνεχιστεί η νοσηλεία της στο Νοσοκομείο Χανίων όπου θα αντιμετωπισθεί η νευραλγία της, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσής της.

– Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω πόσο μεγάλη αναλγησία αλλά και έλλειψη επιστημονικής κατάρτισης διαφαίνεται σε αυτή την υπεραπλουστευμένη απάντηση, πιθανότατα όμως λόγω έλλειψης πληροφοριών.

-Ως παιδίατρος- συντονιστής δομής πρωτοβάθμιας δομής υγείας και υπεύθυνος εμβολιαστικού κέντρου, θέλω να σας υπενθυμίσω πόσο βεβαρημένο είναι το ΕΣΥ και ειδικά οι νοσοκομειακές δομές ειδικά αυτή την περίοδο, όντας αδύνατο να υποστηρίξουν τη φροντίδα χρόνιων ασθενών…

– Όσον αφορά τη μητέρα μου, ως προσωπικός της ιατρός τα τελευταία χρόνια, σας ενημερώνω ότι στη παρούσα κατάσταση, δεν έχει ανάγκη οξείας παρέμβασης αλλά τακτικής ιατρονοσηλευτικής παρακολούθησης κάτω από τις δικές μου οδηγίες μετά από συνεννόηση από συναδέλφους- ειδικούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, δυνατότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τη νοσηλεία της σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο, ξαναλέω ειδικά αυτήν την περίοδο…

– Ως φυσικοθεραπευτής και ειδικευμένος στην αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων, θέλω να σας πληροφορήσω ότι η μητέρα μου με την καθημερινή φυσικοθεραπευτική. λογοθεραπευτική και ψυχολογική παρέμβαση έχει αργή αλλά πολύ σημαντική βελτίωση τόσο σε αναπνευστικό, κινητικό, επίπεδο ομιλίας – μάσησης, όσο και στη διάθεση της για ζωή…

– Ως φροντιστής και δικαστικός συμπαραστάτης, είμαι πολύ κουρασμένος ψυχικά και σωματικά αλλά γεμάτος ελπίδα ότι σε λίγους μήνες θα επιστρέψει με βοήθεια εκπαιδευμένου – άλλου προσώπου και τη δική μου στην οικία της για όσο καιρό της απομένει, που είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετός και ποιοτικός…

– Θα θέλω να σας ενημερώσω επίσης, ότι θα χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε διαθέσιμο ένδικό και μη μέσο, όπου θα εξασφαλίσει την προστασία της υγείας της μητέρας μου (στην συγκεκριμένη περίπτωση την παραμονή της στο κέντρο αποκατάστασης) αλλά και του καθένα πολίτη, που κρίνεται η ζωή του κάτω από αντιεπιστημονικά και απάνθρωπα πρωτόκολλα ενός υποτιθέμενου περιστατικού και όχι ενός πραγματικού ασθενούς και να σας προτρέψω και να σας προσκαλέσω, να μας εκτιμήσετε αναλυτικά και από κοντά.

– Τέλος, θέλω να επικαλεστώ κάθε ίχνος ευαισθησίας και συναδελφικής αλληλεγγύης, σε αυτό τον καθημερινό μου αγώνα τα τελευταία 10 χρόνια καθώς και στη προσπάθεια μου μην γίνει καμία έκπτωση στα διαρκώς αυξανόμενα ιατρικά μου καθήκοντα…”.

Γιώργος Μπραουδάκης – Παιδίατρος – Συντονιστης 2ης Το.Μ.Υ Χανίων

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος