Σπ. Παπαευθυμίου: Ο εφησυχασμός δεν είναι καλή επιλογή (audio)

Ο βασικός στόχος του προγράμματος “smartwaters”, είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ευφυούς συστήματος που θα εξασφαλίζει συγχρόνως μία ορθολογική- αειφόρο-ποιοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, μέσω της βέλτιστης διανομής τους με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας και συνεχή παρακολούθησης της ποιότητάς τους, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων, ο Σπύρος Παπαευθυμίου, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπεύθυνος του συγκεκριμένου προγράμματος.

Το εγχείρημα, δεν είναι εύκολο, ενώ νέα δεδομένα –όπως η ποιότητα και η ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα, η ανομβρία κλπ- τόνισε ο κ. Παπαευθυμίου, αλλάζουν συνέχεια τα δεδομένα. Ένας ακόμα δυσμενής παράγοντας είναι η επιμόλυνση του εδάφους και –επομένως- και του υδροφόρου ορίζοντα, από την παρατεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και η δραματική αύξηση της κατανάλωσης νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ως προς την επάρκεια των υδατικών πόρων.

Μέχρι τώρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας στα αντλιοστάσια του δικτύου ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι μελέτες ενεργειακής αυτονόμησης του δικτύου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ψηφιοποίηση του μοντέλου υδραυλικής και ενεργειακής προσομοίωσης και το ευφυές μοντέλο διαχείρισης. Το έργο θα αποδείξει την ωφέλεια και αποτελεσματικότητα ενός πλήρους αυτοματοποιημένου δικτύου υδάτων με χρήση τηλεμετρίας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκτός από το τεχνοκρατικό κομμάτι και την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών, θα πρέπει και οι πολίτες να είναι έτοιμοι να αλλάξουν κάποιες από τις συνήθειές τους, κατέληξε ο κ. Παπαευθυμίου.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Παπαευθυμίου:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος