Για 3η συνεχή χρονιά ο παραγωγός στη Κρήτη παίρνει χαμηλότερη τιμή ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου (περίπου 3 €) και από τον Τυνήσιο παραγωγό (3,26 €), δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Δρ. Κώστας Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς.
Τη 10ετία του 90 το τυνησιακό ελαιόλαδο ήταν υποβαθμισμένης ποιότητας, από τα χειρότερα στην αγορά, επισημαίνει. Η τιμή του κρητικού έφτασε τις 1200 δραχμές όταν το τυνησιακό δεν ξεπέρασε τις 400 δραχμές! Η Ιταλία, που έχει επικεντρωθεί στην ποιότητα, σταθερά έχει υψηλότερη τιμή.
Τα αρχικά κεφάλαια, διέθεσαν Άραβες, οι οποίοι επέτρεψαν έτσι σε χώρες όπως το Ιράν, η Τυνησία και η Αίγυπτος, να αναπτύξουν μια εξαιρετικά δυναμική παραγωγή ελαιολάδου, που συμπιέζει τις ελληνικές τιμές για τον παραγωγό. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) η παγκόσμια παραγωγή για την περίοδο 2016/17 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2.918.000 τόνοι, περίπου 7% χαμηλότερη από την προηγούμενη του 2015/16. Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται στους 2.948.000 τόνους, μόνο 0.5% μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχουν βέβαια και τα αποθέματα ….
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Χαρτζουλάκης:
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος