Ερώτηση του βουλευτή Κρ. Αρσένη για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων και τη φημολογούμενη αποχώρηση της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ από τα 2 θαλάσσια «οικόπεδα» νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, “η κοινοπραξία είχε 3 χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, να προχωρήσει στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα. Όμως σύμφωνα με το «αναθεωρημένο workplan» που κατέθεσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δεν προβλέπεται για φέτος το χειμώνα η διενέργεια σεισμικών ερευνών. Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι έρευνες γίνονται στο διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου προκειμένου να μη διαταράσσεται η αναπαραγωγή των θαλάσσιων θηλαστικών της περιοχής και με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο για την κοινοπραξία κλείνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η απόφαση ισοδυναμεί με πρόωρο τέλος για τις έρευνες στην Κρήτη”

Σύμφωνα με την ερώτηση:

“Οι ενέργειες που ακολούθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατά τη διαδικασία ρύθμισης και ελέγχου των αναφερόμενων δραστηριοτήτων σε αρκετές περιπτώσεις ακροβατούν επί των ορίων της νομιμότητας. Ενδεικτικά σημεία:

1. Θεωρεί ότι επειδή οι δισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές /διασκοπήσεις δεν περιλαμβάνονται στην κατηγοριοποίηση της Υ.Α. ΔΙΠΑ/οικ. 37674/2016 (Β ́2471) άρα δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

2. Υπέκυψε στις απαιτήσεις της κοινοπραξίας να ελέγχει η ίδια τον εαυτό της (με τις Μονάδες Περιβάλλοντος “για την πρόληψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων”).

3. Θεωρεί μεγάλη την απόσταση των 5 χλμ. ανάμεσα στο οικόπεδο εξόρυξης και στην θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura και επιχείρησε έτσι να αποφύγει την διαδικασία της Δέουσας Εκτίμησης κατά παράβαση του άρθρου 10 παρ. 5 του Ν. 4014/2011 και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στις 21.4.2021 ο υπουργός εξωτερικών κ. Δένδιας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «από οικονομικής απόψεως δεν ‘βλέπω’ την Ελλάδα να γίνεται μια ελαιοπαραγωγός χώρα. Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο για παράδειγμα, είναι ένας παράδεισος επί γης. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι περιλαμβάνεται στο «αναθεωρημένο workplan» που κατέθεσε η κοινοπραξία στην ΕΔΕΥ; Τι αναφέρει σε σχέση με τις σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια «οικόπεδα» νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης;

2. Όπως προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών αλλά και αντίστοιχες του πρωθυπουργού, η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μια ζημιογόνος δραστηριότητα από οικολογική και οικονομική άποψη. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην ακύρωση των 12 συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ.Κρίτων Αρσένης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ