Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ελαιοπαραγωγών: Αύξηση της δακοπροσβολής στον Αποκόρωνα

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ελαιοπαραγωγών του Αποκόρωνα σχετικά με την αύξηση της δακοπροσβολής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων ο Σταύρος Σταυρουλάκης, Υπεύθυνος Πρωτογενούς Τομέα και ανάδοχος εργολάβος δακοκτονίας στο Δήμο Αποκόρωνα, υπογράμμισε ότι οι καιρικές συνθήκες όλο το καλοκαίρι μα και το φθινόπωρο ήταν ευνοϊκές για τον πολλαπλασιασμό του εντόμου.
Παράλληλα, το κρατικό πρόγραμμα έληξε στις αρχές Οκτωβρίου.

Έως τις αρχές Νοεμβρίου, το ελαιόλαδο που παρήχθη ήταν εξαιρετικής ποιότητες. Μετά τις 5 Νοεμβρίου, οι τομεάρχες γεωπόνοι στην περιοχή με καθημερινούς ελέγχους στους ελαιώνες, διαπίστωσαν ότι ξεκινάει μια επιταχυνόμενη δακοπροσβολή. Παράλληλα, εκτός της δακοσπροσβολής παρατηρείται αύξηση της προσβολής των ελαιοδέντρων και από ρυχίτη -πυρηνοτρίτη και γλοιοσπόριου, κάτι που σηματοδοτεί την ανάγκη να προχωρήσουν οι ελαιοπαραγωγοί στην άμεση αποκομιδή του ελαιόκαρπου.

Το ίδιο διαπιστώνεται και από τα Ελαιοτριβεία της περιοχής την εβδομάδα (από 7 -11/11/) έχει αυξηθεί η δακοπροσβολή σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου και ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό στις περισσότερες περιοχές.

Επομένως, με δεδομένο ότι το κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας έχει λήξει ήδη από αρχές Οκτωβρίου στις περισσότερες περιοχές, το ποσοστό ελαίωσης ήδη είναι σταθεροποιημένο για αρκετό διάστημα γύρω στο 5 προς 1 κατά μέσο όρο σύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων, καθώς και το γεγονός σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ελαιοτριβείων η οξύτητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στο παραγόμενο προϊόν. τους.

Η περαιτέρω αναμονή συγκομιδής θα έχει ως συνέπεια τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας όσο και την μείωση του παραγόμενου προϊόντος.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος