Έκτακτη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής για το ναυάγιο στην Αγία Ρουμέλη

Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως η Λιμενική Επιτροπή Ν. Χανίων για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να αναθέσει κατεπειγόντως την περισυλλογή των θρυμματισμένων τμημάτων του ναυαγίου του πλοίου «ΑΠΟΛΛΩΝ Κ.» και τον καθαρισμό των ακτών.

Έκτακτη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής για το ναυάγιο στην Αγία Ρουμέλη

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Προέδρος της Λιμενικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Δημήτρης Βιριράκης, εκφράζει τη λύπη και την απογοήτευσή του για την άσχημη εξέλιξη του ναυαγίου του πλοίου ” Απολλων Κ ” στην Αγία Ρουμέλη. «Το πλοίο χθες την νύκτα βυθίστηκε ολοσχερώς, παραμένοντας στην αρχική θέση του, ενώ η γέφυρά του θρυμματίστηκε .

Έκτακτη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής για το ναυάγιο στην Αγία Ρουμέλη

Έτσι το θέμα της ανέλκυσης -απομάκρυνσης -καταστροφής του παραμένει και θα εκτελεσθεί σύντομα ελπίζω, σύμφωνα με τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις οι οποίες είναι σε ισχύ και δεν χρειάζονται να αλλάξουν», επισημαίνει ο κ. Βιριράκης ο οποίος μάλιστα προσθέτει ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα με το σύνολο σχεδόν των ναυαγίων αφορά στην παθογένεια της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία στην ουσία επιτρέπει στους πλοιοκτήτες να αποποιούνται τις ευθύνες τους, με αποτέλεσμα το κόστος της ανάσυρσης και του περιορισμού της θαλάσσιας ρύπανσης, να βαραίνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

Ο κ. Βιριράκης υπενθυμίζει ότι το Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε άμεσα την διάθεση της πίστωσης των 100.000 ευρώ από ιδίους πόρους (χωρίς να έχει την υποχρέωση ) για συντόμευση των διαδικασιών, αφού το πλοίο ήταν ανασφάλιστο για ναυάγιο και οι ιδιοκτήτες του -εκμεταλλευτές του δεν επιμελήθηκαν να το απομακρύνουν η να το ανελκύσουν. Η τελική έγκριση διάθεσης της πίστωσης αυτής έγινε στις 31Αυγουστου (αφού προηγήθηκε έγκριση και από το ΤΑΙΠΕΔ)

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βιριράκη, «τότε αρχίσαν οι τεχνικές διαδικασίες και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την ανέλκυση, που όμως απέβησαν άκαρπες, αφού ΚΑΝΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε. Προφανώς θεώρησαν πολύ μικρό το διατιθέμενο ποσό. Ένα ποσό που θα πληρώσει αρχικά και μάλλον τελικά το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες».

Μετά από την άκαρπη πρόσκληση ενδιαφέροντος για ανέλκυση, αρχίσαν επαναληπτικές διαδικασίες και εγκρίσεις για διάλυση-τεμαχισμό του πλοίου, με εμπλοκή στο νομικό -ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού ήταν υποθηκευμένο, δεν υπήρχε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους και ήταν αδύνατον να βρεθούν τα ζητούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά για την άδεια διάλυσής του.

«Ούτε ο εισαγγελέας στον οποίο απευθύνθηκα προσωπικά, μπόρεσε να δώσει λύση στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας. Οι νομικές αυτές διαδικασίες – προθεσμίες ειδοποιήσεων -εξωδίκων προσκλήσεων του νομού 2881 στους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες κλπ, εκπνέουν τις επόμενες μέρες. Ελπίζω αυτή τη φορά οι διαδικασίες να έχουν θετική εξέλιξη και η διάλυση – καταστροφή του ναυαγίου να προχωρήσει τελικά. Ένα μεγάλο συγγνώμη σε όλους για το ότι δεν τα καταφέραμε παρότι προσπαθήσαμε, ειδικά στους κάτοικους της Αγίας Ρουμέλης», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Βιριράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος