Δήμαρχος Χανίων: Καμία εμπλοκή στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου (ηχητικό)

«Επιμένω και κάνω λόγο για fake news στη βάση ότι υπάρχει εμπλοκή στο θέμα παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου», δήλωσε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων.

Δήμαρχος Χανίων: Καμία εμπλοκή στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου  (ηχητικό)

Αφορμή έγγραφο στο οποίο επισημαίνεται, ότι η συμφωνία παραχώρησης δεν μπορεί να ισχύσει, δεδομένου ότι αφενός «είναι άκρως ετεροβαρής, σε βάρος των συμφερόντων του Ταμείου και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, γενικότερα, καθώς και νομικά αδιέξοδη», όπως αναφέρει.
Ένα θέμα που τίθεται είναι επίσης και η αυξανόμενη ανάγκη στέγασης στρατιωτικών στα Χανιά.

Δύο ακόμα σημεία προτάσσονται ως τα πιο σοβαρά:

Πρώτον, ότι το «Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει συμπεριλάβει στον Πίνακα Ακινήτων προς αξιοποίηση, από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας (ΥΠΑΑΠΕΔ) για το έτος 2022».
Δεύτερον, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, «δεν είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση την παρούσα χρονική περίοδο, καθόσον δεν έχει ακόμη καθοριστεί ως μη επιχειρησιακά αναγκαίο».

Δήμαρχος Χανίων: Καμία εμπλοκή στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου  (ηχητικό)

Δήμαρχος Χανίων: Καμία εμπλοκή στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου  (ηχητικό)


Η απάντηση του Δημάρχου Χανίων

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες του τόπου ότι όλες οι διαδικασίες παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων ολοκληρώνονται και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Όλη αυτή η περιπέτεια των πολλών τελευταίων δεκαετιών, θα κλείσει πρώτα και κύρια με την έκδοση του σχετικού εγγράφου που καθιστά το συγκεκριμένο στρατόπεδο επιχειρησιακά μη αναγκαίο -που είναι και το απαραίτητο πρώτο βήμα- και στη συνέχεια με την παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων», τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.

Δήμαρχος Χανίων: Καμία εμπλοκή στην παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου  (ηχητικό)

Ο δημόσιος διάλογος δεν πρέπει να στηρίζεται σε διαρροές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

«Σε όλη αυτή τη δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται για τα σημαντικά θέματα του Δήμου, θα πρέπει να υπάρχει μια εμπιστοσύνη συλλογικά, στους τοπικούς φορείς αλλά και μια δυνατότητα συνομιλίας. Δεν γίνεται την ατζέντα των θεμάτων να τη βάζουν κάποιες διαρροές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για να συμπληρώσει: «Ακόμα και η αλληλογραφία που υπάρχει από διάφορους παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κυρίως του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, είναι πλέον εις γνώση του Δήμου, όμως υπάρχει η ξεκάθαρη και πολιτική αλλά και στρατιωτική βούληση και απόφαση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τόσο λοιπόν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, όσο και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ αλλά και τοπικά ο Στρατηγός, όλοι εργαζόμαστε με μια άριστη συνεργασία, με καθημερινή επικοινωνία τους τελευταίους μήνες για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα τεχνικά θέματα, όχι νομικής φύσης ζητήματα».

Οι δυσκολίες διαμόρφωσης στο στρατόπεδο Ραπτοπούλου της Αγιάς, εκεί όπου μετακινείται το στρατόπεδο Μαρκοπούλου δηλαδή, για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων ξεπεράστηκαν, ενώ υπήρξε και μια καθυστέρηση σε σχέση με την ηλεκτροδότηση και την ολοκλήρωση των δικτύων, πρόβλημα που δρομολογήθηκε και με τη συνδρομή του Δήμου Χανίων.

«Αυτή τη στιγμή το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου έχει εκκενωθεί, και το μόνο που παραμένει εκεί είναι μια μονάδα φύλαξης του χώρου, άρα η είδηση που νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες, είναι ότι σήμερα το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου έχει εκκενωθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες με απόφαση του Ταξίαρχου κ. Γιαννόπουλου θα εκδοθεί το σχετικό έγγραφο το οποίο καθιστά μη επιχειρησιακά αναγκαίο το στρατόπεδο, υπογράμμισε ο κ. Σημανδηράκης.

«Κλείνουν επί δεκαετίες εκκρεμή θέματα όπως οι ιταλικοί στρατώνες και το κτίριο του ΙΚΑ»

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι τα σημαντικά θέματα που εκκρεμούν σχετικά με την αξιοποίησή χώρων όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, οι ιταλικοί στρατώνες, το κτίριο του ΙΚΑ, ζητήματα που συζητιούνται στην πόλη και στον Δήμο εδώ και δεκαετίες, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα -εβδομάδων ή λίγων μηνών- θα δουν οι πολίτες ότι θα κλείσουν από την παρούσα Δημοτική Αρχή και αμέσως μετά θα δρομολογηθεί η χρήση τους, με στόχο την ωφέλεια των δημοτών.


Ακούστε τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος