Διαβούλευση των αιρετών της Κρήτης για το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση

Τηλεδιάσκεψη με θέμα το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι αιρετοί της Κρήτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης, στη διάρκεια συνεδρίασης οι αιρετοί του νησιού είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις αλλά και τους προβληματισμούς τους πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Στην αρχή της κοινής σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεών του με τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Στέλιο Πέτσα, αντίστοιχα, και ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του προτεινόμενου εκλογικού συστήματος κάνοντας παράλληλα και μια σύντομη αποτίμηση του προηγούμενου που ίσχυε στις τελευταίες εκλογές.
Ο κ. Κουράκης, αλλά και η πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν τόνισαν ότι «θα έπρεπε, πριν από την νομοθετική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να είχε οργανωθεί ο διάλογος για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων, οι πόροι και τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η αποκέντρωση, η στελέχωση με προσωπικό των ΟΤΑ, αλλά και εν τέλει η ουσιαστική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και του ρόλου των εκπροσώπων της”.
Τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν:
• Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.
• Η ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων.
• Η διάρκεια της δημοτικής περιόδου.
• Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων.
• Η θέσπιση πλαφόν 3% για να λάβει έδρα ένας συνδυασμός.
• Η εκλογή δημοτικής αρχής με ποσοστό 43%.
• Η κατανομή εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
• Ζητήματα σχετικά με την εκλογή των Τοπικών Συμβουλίων.
Ιδιαίτερη αναφορά  – όπως σημειώνεται – έγινε στο ζήτημα της αναλογικότητας εκπροσώπησης στα Δημοτικά Συμβούλια, μέσα από την κατανομή των εδρών, και τονίστηκε από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων ότι οι προτεινόμενες διατάξεις χρήζουν βελτίωσης.
Οι επισημάνσεις, οι απόψεις και οι θέσεις που διατυπώθηκαν, καταγράφηκαν ήδη, θα κωδικοποιηθούν και θα αξιολογηθούν από την Εκτελεστική Επιτροπή και την Επιτροπή Θεσμών της ΠΕΔ, προκειμένου να υποβληθούν εγκαίρως στην ΚΕΔΕ και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος