Χανιά: Ξεκινούν οι εργασίες στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ στην παραλία του Σταυρού. Ασφαλιστικά μέτρα θα καταθέσουν οι κάτοικοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταυρό Ακρωτηρίου, στην Παραλία Παχιά Άμμος, όπου η ΔΕΥΑΧ ξεκινά χωματουργικές εργασίες κατασκευής αντλιοστασίου λυμάτων, πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μέλη της Πρωτοβουλίας κατοίκων Σταυρού, που αντιδρούν στο συγκεκριμένο έργο. Όπως υποστηρίζουν το αντλιοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί λίγα μέτρα από τα σημεία στα οποία γεννούν θαλάσσιες χελώνες caretta – caretta, σε μια από τις τελευταίες ανέγγιχτες παραλίες των Χανίων.
Σε ό,τι αφορά τις μελέτες της ΔΕΥΑΧ, αναφέρουν ότι είναι ένας χάρτινος πύργος, που καθημερινά καταρρέει αφού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κείμενο περίπου 500 σελίδων παραμένει άφαντο τόσο στην Διαύγεια όσο και στα αρχεία της ΔΕΥΑΧ, αλλά και στα email των μελών της πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά, παρά τις αντιδράσεις, ενώ οι κάτοικοι επιμένουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατοίκων θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το έργο, ωστόσο είναι μια διαδικασία που αναμένεται να καθυστερήσει και η ΔΕΥΑΧ, πιθανότατα σήμερα το μεσημέρι, θα ξεκινήσει τα χωματουργικά έργα, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.
Οι κάτοικοι επισημαίνουν παράλληλα, ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μαζί τους το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με το έργο.

Όπως υποστηρίζουν το αντλιοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί λίγα μέτρα από τα σημεία στα οποία γεννούν θαλάσσιες χελώνες caretta – caretta, ενώ σε ό,τι αφορά τις μελέτες της ΔΕΥΑΧ, αναφέρουν ότι είναι ένας χάρτινος πύργος, που καθημερινά καταρρέει, αφού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ένα κείμενο περίπου 500 σελίδων, παραμένει άφαντο τόσο στην Διαύγεια όσο και στα αρχεία της ΔΕΥΑΧ, αλλά και στα email των μελών της πρωτοβουλίας.

Χανιά: Ξεκινούν οι εργασίες στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ στην παραλία του Σταυρού. Ασφαλιστικά μέτρα θα καταθέσουν οι κάτοικοι

Με ειρηνικό τρόπο η αποτροπή της έναρξης των εργασιών

Από το πρωί της Δευτέρας, στην περιοχή βρίσκονται τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΧ, αστυνομική δύναμη, αλλά και πολλοί κάτοικοι οι οποίοι, όπως είπε στην ΕΡΤ Χανίων, το μέλος της Πρωτοβουλίας, Σωτήρης Μαρινάκης, σκοπεύουν με ειρηνικό τρόπο να αποτρέψουν την έναρξη των εργασιών.

Χανιά: Ξεκινούν οι εργασίες στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ στην παραλία του Σταυρού. Ασφαλιστικά μέτρα θα καταθέσουν οι κάτοικοι

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση “η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και όχι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (που είναι η μητέρα όλων των περιβαλλοντικών μελετών) αφορά τον βιολογικό στον Κουμελή το 2016, ενώ χρησιμοποιείται από την ΔΕΥΑΧ ως δούρειος ίππος για τα υπόλοιπα αντλιοστάσια, όπως αυτό του Τερσανά μέσα στον υδροβιότοπο, η στο επίμαχο σημείο του Σταυρού αλλά και την ευρύτερη περιοχή”.

Χανιά: Ξεκινούν οι εργασίες στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ στην παραλία του Σταυρού. Ασφαλιστικά μέτρα θα καταθέσουν οι κάτοικοι

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥ 18 12 2022

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για την παραλία της Παχιά Άμμου στον Σταυρό Ακρωτηρίου

Στο πλευρό της πρωτοβουλίας των κατοίκων του Σταυρού και της ομάδας που εθελοντικά προστατεύει τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας στο Σταυρό για την προστασία της παραλίας Παχιά Άμμο, τάσσεται με ανακοίνωσή της, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Κοινό αίτημα προς τον Δήμο Χανίων, η προστασία της παραλίας και η αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΧ στο Σταυρό, μακριά από την παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και τον αρχαιολογικό χώρο.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Σωτήρης Μαρινάκης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος