Χανιά: Την Παρασκευή η δίκη για τις… «πόρτες» της Μονής Γουβερνέτου

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να εκδικασθεί η προσφυγή των ηγούμενων της Μονής Γουβερνέτου οι οποίοι ζητούν ανακοπή του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής, της απόφασης ουσιαστικά της Αντιπεριφέρειας Χανίων, να απομακρυνθούν οι πόρτες που αυθαίρετα τοποθετήθηκαν, αποκόπτοντας την πρόσβαση των πολιτών σε μια περιοχή θρησκευτικού και φυσικού κάλλους και την οποία διαπερνούν δημοτικοί δρόμοι.

Χανιά: Την Παρασκευή η δίκη για τις… «πόρτες» της Μονής Γουβερνέτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «αποκλεισμός» της περιοχής, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, τόσο από τους κατοίκους του Ακρωτηρίου, όσο και πολιτών από όλα τα Χανιά, αλλά και την έντονη αντίδραση Δήμου και Αντιπεριφέρειας.

Το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής που υπογράφηκε στις 24 Ιουνίου από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, αφορούσε στην τοποθέτηση των συρόμενων πορτών στους επαρχιακούς δρόμους γύρω από τη Μονή Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι.

Είχε προηγηθεί η κοινοβουλευτική παρέμβαση των Βουλευτών Βασίλη Διγαλάκη (Ν.Δ) και Κρίτωνα Αρσένη (ΜΕΡΑ25).

Το σκεπτικό των ερωτήσεων αφορούσε στο γεγονός ότι στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή Γουβερνέτου και σε συνέχεια στο φαράγγι του Καθολικού, στις αρχές του Απρίλη χτίστηκε από τη Μονή μια πέτρινη πύλη (περιοχή Κουμαρέ) σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από αυτή. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι χαρακτηρισμένος ως «Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο» αρμοδιότητας της Περιφέρειας, ενώ σύμφωνα με τον Δασικό Χάρτη που αναρτήθηκε πρόσφατα η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ακραιφνώς Δασική έκταση με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις της Μονής.

Στις 22 Απριλίου εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του, δήλωνε ότι οι δημοτικές παρατάξεις τάσσονται «ανεπιφύλακτα στο πλευρό των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου, σχετικά με το θέμα της αιφνιδιαστικής και ελεγχόμενης, από πλευράς νομιμότητας αλλά και σκοπιμότητας, ενέργειας της Μονής Γουβερνέτου να εμποδίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τη Μονή, τοποθετώντας πόρτες επί χαρακτηρισμένης επαρχιακής οδού».

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο «συμμερίζεται την αγωνία, τον προβληματισμό και την αγανάκτηση των κατοίκων του Ακρωτηρίου και όχι μόνον για την εν λόγω ενέργεια της Μονής», ενώ τονίζεται πως: «Η απαγόρευση της μέχρι σήμερα ελεύθερης πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών στο χώρο αυτό, που πέραν της ιστορικότητας του, είναι και χώρος πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητα της, από την κατά νόμο αρμόδια για το θέμα αυτό Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με έγγραφο της από 20-4-2021 ενημέρωσε τη Μονή, ότι έχει την υποχρέωση να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης του θέματος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος