Χανιά: Την Κυριακή η γιορτή των πουλιών στη λίμνη της Αγιάς (audio)

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, σε συνεργασία με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων οργανώνει   Γιορτή των Πουλιών την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, από τις 10 π.μ έως τις 1 μμ, στη Λίμνη της Αγιάς Χανίων. Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Παρατήρησης Πουλιών.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους υγροτόπους.  Να γνωρίσουν οι πολίτες τη σημασία των υγροτόπων τόσο για τα μεταναστευτικά πουλιά όσο και για την οικολογική ισορροπία και για τη διατήρηση των αποθεμάτων του νερού.

Σημαντικός σταθμός στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών είναι και η λίμνη της Αγιάς των Χανίων όπου έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.

 

Στην εκδήλωση αυτή θα υπάρχει παρατήρηση πουλιών και αναγνώριση σπάνιων και απειλούμενων ειδών με τηλεσκόπιο και κιάλια και με τη βοήθεια κλειδών αναγνώρισης πουλιών, ξενάγηση στην όχθη της λίμνης και αναζήτηση απειλών για την οικολογική ισορροπία της λίμνης (π.χ. η παρουσία σκουπιδιών αλλά και εισαγόμενων ξενικών ειδών όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος και τα κινέζικα χρυσόψαρα) και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά.

 

 

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (Eurobirdwatch) κλείνει φέτος 25 χρόνια, ως μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα μεταναστευτικά πουλιά και τους βιοτόπους τους. Κάθε χρόνο συμμετέχουν 17 έως 41 χώρες ενώ στα 25 χρόνια έχουν πάρει μέρος 1,18 εκατομμύρια άνθρωποι σε 40.000 εκδηλώσεις! Οι πρώτες εκδηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία της Birdlife International στις 9 και 10 Οκτωβρίου 1993. (Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu)

 

Το θέμα της διοργάνωσης λόγω περιόδου είναι η προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους. Ο γενικός σκοπός είναι να διαδοθεί το μήνυμα της προστασίας των περιοχών που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά  και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση στο μεγάλο τους ταξίδι.

 

Η χώρα μας όπως είναι γνωστό είναι κομβικό σημείο διέλευσης εκατομμυρίων  πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.  Επομένως η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά το ευρύτερο κοινό: Ξεκινώντας από την αγάπη για τα πουλιά μπορούμε να αναδείξουμε την αξία των τοπικών βιοτόπων – που επίσης χρήζουν προστασίας – και να προβάλλουμε τις σχετικές δράσεις του φορέα μας.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, Φώτης Ποντικάκης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων. Ακούστε τη συζήτηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ