Χανιά: Συναντήσεις του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τοπικούς φορείς

Συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή και το Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη, είχε την Παρασκευή στα Χανιά ο Norbert Barthle, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ). Ο κ. Barthle συνοδευόταν από τον κ. Rainer Spiering, Βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και την Επιτ. Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κα Αργυρώ Γαναδάκη.

Χανιά: Συναντήσεις του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τοπικούς φορείς

Στη συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη και του κ. Barthle, η συζήτηση περιείχε θέματα σχετικά με την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων, την κυκλική οικονομία, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την τοπική αυτοδιοίκηση. Έγινε αναφορά στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Κρήτης χάρις στον οποίο εξασφαλίστηκαν Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις άνω των 150.000.000€ για τη δημιουργία υπερσύγχρονων μονάδων διαχείρισης στο νησί μας, στα πρότυπα της μονάδας διαχείρισής της ΔΕΔΙΣΑ στις Κορακιές, η οποία και αυτή εκσυγχρονίστηκε πλήρως.

Χανιά: Συναντήσεις του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τοπικούς φορείς

Επίσης συζήτησαν για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην κοινωνική και οικονομική ζωή των δύο περιοχών, οι οποίες είναι σαφώς δυσμενέστερες στην Κρήτη, λόγω της μεγάλης πτώσης του τουρισμού, και συμφώνησαν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την οικονομία, αλλά και εν όψει της νέας σχολικής περιόδου, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας ώστε τα παιδιά μας να έχουν επιτέλους μια κανονική εκπαιδευτική χρονιά, την οποία στερήθηκαν πέρυσι. Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ανταλλάξουν όχι μόνο εμπειρίες αλλά και καλές πρακτικές.

Στο Δημαρχείο

Αντίστοιχα θέματα συζητήθηκαν και στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.  Σε δήλωσή του ο Γερμανός Υφυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετική τη συζήτηση με τον Δήμαρχο Χανίων, η οποία, όπως τόνισε, εστιάστηκε μεταξύ άλλων στη σπουδαιότητα, που έχει η ύπαρξη ισχυρής αυτοδιοίκησης. «Επίσης, μας απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της κυκλικής οικονομίας, όπου τα Χανιά έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, μ’ ένα μικρό κομμάτι, που έχει απομείνει μόνο, για να κλείσει αυτός ο μεγάλος κύκλος της διαχείρισης απορριμμάτων. Το κομμάτι αυτό αφορά στη διαχείριση του υπολείμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Barthle.

Χανιά: Συναντήσεις του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τοπικούς φορείς

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Γερμανός Υφυπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η ηλεκτροκίνηση στις συγκοινωνίες αλλά και τα αγροτικά προϊόντα, «στους τομείς αυτούς θεωρώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε», παρατήρησε ο κ. Barthle, προσκαλώντας παράλληλα τον Δήμαρχο Χανίων στην ετήσια συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, καθώς και στη Γερμανία.

Από την πλευρά του ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα, όπως η κυκλική οικονομία και η διαχείριση απορριμμάτων, ενώ διατυπώθηκαν καλές πρακτικές και προτάσεις, αναφορικά και με τον πρωτογενή τομέα «ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξαιρετικά αγροτικά μας προϊόντα για να μπορέσουν να διοχετευτούν στους πελάτες στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Χανιά: Συναντήσεις του Γερμανού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τοπικούς φορείς

«Παράλληλα κάναμε μια συζήτηση για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης, την οποία διανύουμε, την αξιοποίηση όλων των επενδυτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, που υπάρχουν και ετοιμάζονται για την επόμενη περίοδο και τον κρίσιμο ρόλο, που θα έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, που χρειάζεται να ενισχυθούν για να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα και σε επίπεδο απορροφήσεων αλλά και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών απέναντι στους πολίτες», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, γνωστοποιώντας ότι θα συνεχιστούν οι επαφές και οι συνομιλίες το επόμενο διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος