Χανιά: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις συνθήκες «φιλοξενίας» σε ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Με νέες καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, συνεχίζεται η πολύμηνη έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων σε ιδιωτική μονάδα φροντίδας στα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, εάν και μετά από παρέμβαση του υπουργείου, υπήρξαν «προσθήκες» στις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στη συγκεκριμένη δομή, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου των αρμόδιων υπηρεσιών, παρουσία της αστυνομίας, του ιατροδικαστή και εισαγγελικού λειτουργού, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στη λειτουργία της.

Οι μαρτυρίες που πληθαίνουν, επιβεβαιώνουν τις αρχικές, και αναφέρουν φρικτές συνθήκες διαβίωσης, χορήγηση βαριών κατασταλτικών, δερματοπάθειες, κατακλύσεις και 64 θανάτους μέσα σε ένα χρόνο με την ίδια «ιατρική γνωμάτευση», της καρδιακής ανακοπής.


Το πόρισμα του ιατροδικαστή

Στο επίκεντρο της έρευνας είναι και το πόρισμα του ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή, στη σορό ηλικιωμένης που έφυγε από τη ζωή μέσα στη μονάδα και μετά από αίτημα της Ασφάλειας Χανίων, έγινε η εκταφή της.

Στο πόρισμά του ο ιατροδικαστής αναφέρει ότι στην ιστολογική ανάλυση διαπιστώθηκαν κακώσεις που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τον θάνατο της άτυχης γερόντισσας.

Οι καταγγελίες που σοκάρουν

Μεταξύ των νέων καταγγελιών, είναι η περίπτωση ενός 72χρονου ανθρώπου, που αν και κατάκοιτος, δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον άνθρωπο πήγαν οι συγγενείς του στη μονάδα τον Αύγουστο του 2019, προκειμένου να έχει καλύτερη περιποίηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ Χανίων, στενό συγγενικό του πρόσωπο, τον πρώτο μήνα όλα κυλούσαν ομαλά, στη συνέχεια, άρχισαν προβλήματα σχετικά με τη σίτισή του, ενώ και ο ίδιος εξέφρασε τη δυσφορία του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, συγγενικό του πρόσωπο τον βρήκε δεμένο.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο άνθρωπος κρύωσε και ο γιος του ζήτησε να φέρει δικό του γιατρό, κάτι που η ιδιοκτήτρια της μονάδας αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν συντρέχει λόγος. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα μετά από 1 ½ μήνα, να πέσει το οξυγόνο του και να χάσει την επαφή με το περιβάλλον.
Με επιμονή της οικογένειας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου στα Επείγοντα, διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος είχε υποστεί σηπτικό σοκ από τις κατακλύσεις.
Ο 72χρονος κατέληξε και -όπως καταγγέλλει ο γιος του, μέσα σε 6 περίπου μήνες, από την ημέρα δηλαδή της εισαγωγής του στο γηροκομείο, μέχρι την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή, είχε μείνει στην κυριολεξία η σκιά του εαυτού του, αφού είχε χάσει 40 κιλά.

Ερωτηματικά για τη στάση των υπηρεσιών

Στο μεταξύ δύο βοηθοί – νοσηλεύτριες που είναι μάρτυρες κατηγορίας, αφού -όπως καταγγέλλουν δέχθηκαν πιέσεις από την ιδιοκτήτρια της μονάδας να ανακαλέσουν τις καταθέσεις τους- το υγειονομικό προχώρησε στην ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, με τον ισχυρισμό ότι η υπηρεσία ότι αρχικά τις είχε υπογράψει εκ… παραδρομής.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι δικηγόροι των δύο πρώην εργαζόμενων, να καταθέσουν μηνύσεις σε βάρος των υπεύθυνων.

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος