Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Κισάμου για τα ανεπιτήρητα κοπάδια. Κάτοικοι και ο Δήμαρχος στην ΕΡΤ Χανίων(ηχητικό)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Κισάμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου, με αίτημα την εφαρμογή του Νόμου περί διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων – αδεσποτίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν κάτοικοι από πολλά χωριά του Δήμου Κισάμου, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κισσάμου, η συγκέντρωση πραγματοποιείται καθώς υπάρχει νόμος περί αδεσποτίας αλλά τελικά δεν εφαρμόζεται από τους αρμόδιους φορείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των κατοίκων:

“Την, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαμαρτυρία στον αύλειο χώρου του Δημαρχείου Κισάμου, με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες  που συναντάμε καθημερινά στα αγροτεμάχιά μας, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης των αδέσποτων αμνοεριφίων.

  Έχει προηγηθεί συζήτηση με όλες τις Αρμόδιες Αρχές που είναι υπεύθυνες για την αδεσποτία αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία ότι ο νόμος εφαρμόζεται κι έτσι, μετά από συνέλευση με εκπροσώπους πολλών χωριών του Δήμου μας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία.

  Καταρχάς, να ευχαριστήσουμε τους πολίτες της Κισάμου που αν και ταλαιπωρήθηκαν λίγο κατά την εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, μας στήριξαν και δεν διαμαρτυρήθηκαν.

  Ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης, αναφέρει ότι δεν έχει τα μέσα να εφαρμόσει τον υπάρχοντα νόμο. Μία προσωρινή λύση βέβαια, μέχρι ο Δήμος να εξοπλιστεί με όλα τα μέσα, θα ήταν η αναδιαμόρφωση των φορτηγών που ήδη είναι διαθέσιμα, με σιδεροκατασκευή, ώστε να κατάσχεται μεγαλύτερος αριθμός αμνοεριφίων ανά περίπτωση. Επίσης, ο κύριος Δήμαρχος, δεσμεύτηκε να συγκαλέσει Συμβούλιο με κάθε Αρμόδιο Φορέα και τους κατοίκους του Δήμου, ώστε να βρεθεί μία άμεση και οριστική λύση του προβλήματος, με την καθολική εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου.

  Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας, επισκεφτήκαμε το Αστυνομικό Τμήμα Κισάμου και συνομιλήσαμε και με τον Διοικητή κ. Χρήστο Χατζή. Πράγματι, το Αστυνομικό Τμήμα Κισάμου αφού κληθεί, μεταβαίνει στο σημείο του συμβάντος, πράττοντας τα δέοντα αλλά χωρίς την υποστήριξη των Αρμόδιων Φορέων, για την περισυλλογή των αμνοεριφίων, δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Ευελπιστούμε να πραχθούν τα δέοντα από κάθε πλευρά και όπως δεσμεύτηκε ο κ. Μανούσος Βολουδάκης πριν δύο ημέρες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη ΝΕΑ Τηλεόραση. Συγκεκριμένα είπε:  ‘’Κάποια στιγμή θα είναι ασφυκτικά τα πρόστιμα, για τους κατ’ επάγγελμα παραβάτες και θα αναγκαστούν να περιοριστούν (…) Ίσως και οι ίδιοι οι παραβάτες έχουν την ελπίδα ότι αυτή η διάταξη ήρθε και δεν θα εφαρμοστεί. Υπήρχε ένα δίκτυο, ένα σύστημα που τους στήριζε, (…) και ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη κάποιοι, να τους στηρίζουν, να μην αφήνει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Αυτά τελειώσανε. Ο νόμος θα εφαρμοστεί.’’

  Τέλος, πιστεύοντας στους νόμους της χώρας μας και στη Δικαστική Αρχή, περιμένουμε την εφαρμογή κάθε διάταξης, ψηφισμένης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Ενημερώνουμε ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας, θα προβούμε σε νέες, σταδιακά κλιμακούμενες κινητοποιήσεις. Προς το παρόν αναμένουμε για τη συνάντηση που ο κύριος Δήμαρχος Κισάμου, δεσμεύτηκε ότι θα συγκαλέσει”.

Σήμερα Τετάρτη στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουρίου Κισάμου, Ζαχαρίας Κορναράκης και ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Κορναράκης.

Ακούστε τις παρεμβάσεις τους:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος