Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών για τους δασικούς χάρτες (ηχητικό)

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης στον κόμβο των Μουρνιών, καλεί με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, με θέμα αιχμής τους δασικούς χάρτες.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Αγροκτηνοτρόφων, Μανώλης Επιτροπάκης, αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Μήδεια» στο ζωϊκό κεφάλαιο, αλλά και στην παραγωγή. Ήδη με την πανδημία η ζήτηση των γαλακτοκομικών προϊόντων έπεσε κατά 35-40%, ενώ συνεχείς είναι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές.

Ταυτόχρονα οι τιμές πώλησης έχουν επίσης «πέσει» και ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν αυξημένο τζίρο, πιέζουν τους κτηνοτρόφους να πουλούν σε όλο και πιο χαμηλές τιμές.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων σημειώνει μεταξύ άλλων: “Η κυβέρνηση μέσα σε όλα τα χαράτσια και την αντιαγροτική πολιτική της, έρχεται να μας βάλει το πιστόλι στον κρόταφο με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ακριβώς τα ίδια έκανε και η προηγούμενη κυβέρνησης με την ανάρτηση περιοχών του Νομού το 2017. Έρχονται να μας ξαναχαρατσώσουν, μας ζητάνε να αποδείξουμε σε διάστημα τριών μηνών ότι τα χωράφια μας, μας ανήκουν και δεν είναι καταπατημένες δασικές εκτάσεις και αν δεν έχουμε τα χρήματα να προχωρήσουμε την διαδικασία κινδυνεύουμε να τα χάσουμε”.

Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών για τους δασικούς χάρτες (ηχητικό)Οι αγρότες – όπως αναφέρουν – απαιτούν:

“-Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας, ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

-Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
-Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
-Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
-Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Παπαδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος