Χανιά: Στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (βίντεο- ηχητικά)

Στην πατρική οικία των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά, βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με αφορμή την υποβολή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της πρότασης του Δήμου για εξοπλισμό του χώρου και τη λειτουργία του Μουσείου, “Γιάννης και Μίκης Θεοδωράκης”, στον ίδιο χώρο.

Χανιά: Στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (βίντεο- ηχητικά)Ο Δήμαρχος, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Γιάννη Γιαννακάκη και την Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου, Σεβαστή Πολυχρονάκη, παρουσίασαν στην Πρόεδρο της Επιτροπής την ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου Χανίων που έχει υποβληθεί προς ένταξη στο «Τρίτσης».

Η πρόταση προϋπολογισμού 400.000 ευρώ περίπου, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και επίπλων για τη λειτουργία του Μουσείου, με στόχο να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος, προσβάσιμος και λειτουργικός για το ευρύ κοινό.

Χανιά: Στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (βίντεο- ηχητικά)Σε δηλώσεις που έγιναν με το πέρας της επίσκεψης ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμανε ότι η πρόταση του Δήμου Χανίων που έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», “εντάσσεται στις παράλληλες δράσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, και με τη συμβολή της Προέδρου της Επιτροπής 2021, έχουμε τη βεβαιότητα ότι το επόμενο διάστημα θα εγκριθεί και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σημαντικού έργου για τον τόπο”. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του και προς την Επιτροπή και προς τον Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Ακούστε τις δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη

Χανιά: Στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (βίντεο- ηχητικά)Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τόνισε τη συμβολή σημαντικών ανθρώπων στην προβολή της Ελλάδας παγκοσμίως, στην πορεία των 200 χρόνων του σύγχρονου ελληνικού κράτους, “και ο Μίκης Θεοδωράκης είναι από τους ανθρώπους που είναι οι πλέον επιδραστικοί. Τα τραγούδια του τα έχουν τραγουδήσει Έλληνες και ξένοι, άρα η μεγαλύτερη απόδοση τιμής είναι το σχέδιο που κατέθεσε ο Δήμος Χανίων. Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα εγκρίνει και τη σχετική πρόταση και με τον τρόπο αυτό θα τιμήσουμε τη διαδρομή και την προσφορά τους στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.


Ακούστε τις δηλώσεις της κας Αγγελοπούλου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, ευχαρίστησε την Επιτροπή στο πρόσωπο της Προέδρου, για τη στήριξη στην ολοκλήρωση του έργου και υπογράμμισε την ελπίδα ότι “ένα όνειρο -δεκαετίας πλέον-, θα βρει τη λύση του”.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

Η κ. Πολυχρονάκη εξήγησε ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας το έργο θα αναδείξει τη ζωή και το έργο των Θεοδωράκηδων και θα είναι σημαντικό εργαλείο για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ ο αρχιτέκτονας Κώστας Βαμβακάς ανέφερε πως “οι εργασίες που έγιναν μετατόπισαν ελαφρώς το αρχικό κτίσμα με σκοπό τη σύνδεση με το πλησίον κτίριο, ώστε όλος ο χώρος να καταστεί ένα κέντρο πολιτισμού για τον Γιάννη και τον Μίκη”.


Ακούστε τις δηλώσεις της

Επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο Τυπογραφίας στην Ελλάδα

Χανιά: Στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (βίντεο- ηχητικά)

Η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ολοκλήρωσε την περιοδεία της στα Χανιά με επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας -το μοναδικό στην Ελλάδα- όπου και ενημερώθηκε από τον ιδρυτή του, Γιάννη Γαρεδάκη, και την διευθύντρια, Έλια Κουμή, για το πλήθος των σπάνιων εκθεμάτων που φιλοξενεί καθώς και των δράσεων που υλοποιεί και που αναδεικνύουν την μακρά πορεία της τυπογραφίας.


Ακούστε τις δηλώσεις της:

Η κ. Αγγελοπούλου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, ενώ όπως ανέφερε: «Όλα αυτά που είδα εδώ, αυτή η απίστευτη συλλογή εγγράφων, περγαμηνών, αποτυπώνουν κυριολεκτικά για παραπάνω από δυο αιώνες τη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Πάνε πολύ πιο πίσω. Συνδέουν το παρελθόν μας, την επικοινωνίας μας με τον έξω κόσμο και την ανθρώπινη προσπάθεια. Για όλα αυτά νομίζω ότι όλοι όσοι περνάνε -και ελπίζω να περνάνε πάρα πολλοί-, πρέπει να αναγνωρίζουν το μεγαλείο ενός ανθρώπου που με δικά του έξοδα, όπως μας είπε, έκανε αυτή την συλλογή που είναι ένα κομμάτι όχι μόνο των Χανίων, είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας, είναι ένα κομμάτι του τότε κόσμου. Εγώ προσωπικά καθηλώθηκα από αυτήν την μοναδική συλλογή».


Συνάντηση στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Η Ελλάδα, έχει μοναδικά μυαλά, μοναδικές έρευνες και μοναδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Χανιά: Στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (βίντεο- ηχητικά)

Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 1821”, βρέθηκε στο Γλωσσικό Κέντρο του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου συναντήθηκε με τις πρυτανικές Αρχές και τους συντελεστές – δημιουργούς του Video Mapping της Επιτροπής. Μέσω του Video θα προβληθούν σε επιλεγμένα ιστορικά κτίρια 18 μεγάλων ελληνικών πόλεων εικόνες από την Ελληνική ιστορία. Η προβολή θα γίνει στις 12 και 13 Ιουνίου ταυτόχρονα, και στην Κρήτη θα γίνει στα Χανιά και στο Ηράκλειο.

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από την επιτροπή “Ελλάδα 2021” και όπως τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου, «είναι η πρώτη μεγάλη δράση για το κοινό σε όλη την Ελλάδα».
Παράλληλα στην πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 1821” παρουσιάστηκαν και διαδραστικές δράσεις και κατασκευές που δημιούργησαν φοιτητές του Πολυτεχνείου με την κυρία Αγγελοπούλου να παρακολουθεί σε εικονική πραγματικότητα περιήγηση στην παλιά πόλη των Χανίων.

Η κ. Αγγελοπούλου στο 11ο Δημοτικό και 1ο Γυμνάσιο Χανίων

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης της προέδρου της Επιτροπής ήταν το 11ο δημοτικό σχολείο. Εκεί μαθητές που την υποδέχθηκαν της δώρισαν μια μάσκα του σχολείου και την καλωσόρισαν με κρητικούς χορούς και τραγούδια. Οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου δημιούργησαν μια μικρή ταινία για το 1821.

Απευθυνόμενη στα παιδιά η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη τόνισε:
«Είσαστε παιδιά καλών γονέων και μαθητές καλών δασκάλων. Εσείς, θα στηρίξετε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου χάρισαν στην πρόεδρο της Επιτροπής ένα κρητικό μαχαίρι.

Χανιά: Στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (βίντεο- ηχητικά)

Η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλακη επισκέφθηκε στην συνέχεια το 1ο Γυμνάσιο Χανίων που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε πειραματικό. Συνομιλώντας με μαθητές στο πλαίσιο μικρής συνέντευξης που της πήραν αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας. «Είμαστε εδώ, έχουμε περάσει πολλά αυτά τα 200 χρόνια. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και του κόσμου, έχουμε πρωτοπορήσει σε πάρα πολλά πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων φοίτησαν μεταξύ άλλων οι: Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού και μεταγενέστερα ο Αλέξης Μινωτής και ο Κώστας Καρυωτάκης.
Η Πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του μουσείου και προμηθεύτηκε βιβλία από την βιβλιοθήκη του.

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Κάμερα / Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Λουπασάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος