Χανιά: Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ ιδιωτικός οίκος ευγηρίας – Εκταφή ηλικιωμένης για τα αίτια θανάτου της

Μία πρωτόγνωρη υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα Χανιά. Η υπόθεση αφορά στην εντολή του Εισαγγελέα Χανίων, να γίνει εκταφή μιας γερόντισσας από την Κίσσαμο που πέθανε, ενώ διέμενε σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά.

Οι Εισαγγελικές αρχές έδωσαν εντολή για την εκταφή, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου της ηλικιωμένης, μετά από καταγγελία. Η εκταφή έγινε παρουσία των ιατροδικαστών Ρεθύμνου και της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας έχει μπει στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών εδώ και αρκετό καιρό, αφού υπάρχουν αρκετές επίσημες καταγγελίες, για θανάτους και άλλων ηλικιωμένων, με τα αίτια που αναφέρονται στις ληξιαρχικές πράξεις -ανακοπή καρδιάς- να αμφισβητούνται ευθέως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίτιμο, που καταβάλλεται από τις οικογένειες των ηλικιωμένων ανθρώπων, είναι 800 ευρώ τον μήνα.
Η Ασφάλεια διερευνά και άλλες καταγγελίες, για πλημμελή φροντίδα των τροφίμων στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, ελλιπή σίτιση, κατάκοιτους ανθρώπους με κατακλύσεις, δεμένους στα κρεβάτια γέροντες και γερόντισσες.

Η έρευνα επεκτείνεται σε την Κρήτη, με επίκεντρο στα ληξιαρχεία άλλων νομών καθώς διερευνώνται θάνατοι ηλικιωμένων ατόμων, που είχαν φιλοξενηθεί στη δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας έχε ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου 68 ηλικωμένων – 62 για το 2020 και άλλες 6 το 2021 – στις οποίες, αναγράφεται ως αιτία θανάτου η ανακοπή καρδιάς.

Μάλιστα, πριν από ένα μήνα περίπου οι υπεύθυνοι της ιδιωτικής δομής, είχαν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον του Εισαγγελέα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, οι αστυνομικοί δεν διαπίστωσαν ανθυγιεινές συνθήκες, εκτιμούν ωστόσο ότι αυτό συνέβη, γιατί οι ιδιοκτήτες ήταν ενήμεροι για την επικείμενη επιχείρηση.

Τέλος, για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχε γίνει καταγγελία στον Εισαγγελέα πριν από 10 περίπου χρόνια, ωστόσο η υπόθεση είχε μπει τότε στο αρχείο.

Η προανάκριση συνεχίζεται σε βάθος από την Ασφάλεια Χανίων, με τους αστυνομικούς να δηλώνουν αποφασισμένοι να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Ρεπορτάζ Κ. Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος