Χανιά: Προτάσεις από το Μανώλη Λέκκα για τη λειτουργία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου(audio)

Επιστολή – πρόταση που, όπως υποστηρίζει, η υλοποίησή της θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στο νέο νομικό πλαίσιο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, δίνει στη δημοσιότητα ο μετεωρολόγος και υποψήφιος με το συνδυασμό του Ευτύχη Δαμιανάκη στις πρόσφατες εκλογές, Μανώλης Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στο νέο νομικό πλαίσιο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ απαιτείται η συναίνεση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, και όχι τόσο οι συνεργασίες των εκλεγμένων συνδυασμών, προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την υλοποίηση των προτάσεων που θα καταθέτει κάθε φορά η Δημοτική αρχή. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως υποστηρίζει ο κ. Λέκκας, να υπάρξει η κοινή γνώση όλων των μελών του Δ. Σ. σε ένα σύνολο προβλημάτων του Δήμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία ενημερωτική διαδικασία ομογενοποίησης όλων των μελών του Δ.Σ. στο χρονικό ορίζοντα των επόμενων τριών μηνών έως και την 1ηΣεπτεμβρίου όπου και θα αναλάβουν επισήμως και τα καθήκοντα τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Λέκκα:

Τώρα που κάθισε η σκόνη της προεκλογικής περιόδου και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας Δημοτικής αρχής των Χανίων είναι αναγκαίο να επικρατήσει μία ψύχραιμη λογική. Τα Χανιά έχουν ένα νέο Δήμαρχο και ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο όμως καλείται να λειτουργήσει στο πνεύμα ενός νέου νομικού πλαισίου, του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ. Ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από κάποια παλαιά στελέχη με γνώση στα Αυτοδιοικητικά, η πλειοψηφία όμως των μελών αποτελείται από νέα μέλη τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία στις Αυτοδιοικητικές διαδικασίες. Εκτιμώ όμως ότι το σύνολο των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου δεν γνωρίζουν από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χανιώτικη Κοινωνία σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Δήμου. Η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι από πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, Δικηγόρους, Πολιτικούς Μηχανικούς, Γιατρούς, Επαγγελματίες διαφορετικών δραστηριοτήτων και απλούς πολίτες ευαισθητοποιημένους σε κοινωνικές δράσεις. Όλοι όμως αυτοί θα κληθούν να πάρουν θέση με προσωπική τους ευθύνη σε όλα τα θέματα που θα θελήσει να επιλύσει, και με τον τρόπο που θα επιλέξει να το πράξει η νέα Δημοτική αρχή, δίνοντας τη θετική ή την αρνητική τους ψήφο. Στο νέο νομικό πλαίσιο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ απαιτείται η συναίνεση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, και όχι τόσο οι συνεργασίες των εκλεγμένων συνδυασμών, προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την υλοποίηση των προτάσεων που θα καταθέτει κάθε φορά η Δημοτική αρχή. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει η κοινή γνώση όλων των μελών του Δ. Σ. σε ένα σύνολο προβλημάτων του Δήμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία ενημερωτική διαδικασία Ομογενοποίησης όλων των μελών του Δ.Σ. στο χρονικό ορίζοντα των επόμενων τριών μηνών έως και την 1ηΣεπτεμβρίου όπου και θα αναλάβουν επισήμως και τα καθήκοντα τους.
Στη διαδικασία της Ομογενοποίησης , σε θερινές άτυπες συνελεύσεις των μελών του νέου Δ.Σ., θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους όσο το δυνατό περισσότεροι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Χανίων. Θα προσκληθούν τα Επιμελητήρια, Σύλλογοι επαγγελματιών στον τουρισμό, στην εστίαση, των καταστηματαρχών, Τοπικοί παράγοντες από κάθε Δημοτική ενότητα, Κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς του τόπου, Δημόσιες αρχές που επιμελούνται τα μέτρα προστασίας του Δήμου (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), κ.α.. Ο κατάλογος μπορεί να είναι πολύ μεγάλος και εξαρτάται απόλυτα από τη διάθεση των μελών του Δ.Σ. να ενημερωθούν για όλα εκείνα τα θέματα που θα τους απασχολήσουν στην πορεία της θητείας τους.
Μπορεί η διαδικασία αυτή να είναι ουτοπική ή και να φαντάζει δύσκολη στην υλοποίηση της για πολλούς λόγους. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι άξιες ηγεσίες κρίνονται στα δύσκολα μιας και όλοι μας είμαστε πολύ καλοί στα εύκολα. Από την άλλη πλευρά δίδεται η ευκαιρία να πρωτοτυπήσουμε ως Δήμος στη συναινετική διαδικασία που προτάσσει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ πριν καν ακόμη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με την έναρξη των εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου και της νέας Δημοτικής αρχής. Πολλές φορές θαυμάζουμε τις επιτυχίες άλλων Δήμων της χώρας και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γίνονται συζητήσεις για να αντιγράψουμε το παράδειγμα τους για το καλό του τόπου μας. Μήπως εδώ θα μπορούσε να είναι η δική μας ευκαιρία ?
Θερμές ευχές στο νέο Δήμαρχο και σε όλα τα εκλεγμένα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανιών να προχωρήσουν με ομοθυμία στην εκπλήρωση του έργου τους για το καλό του τόπου μας.
Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων και στην Κατερίνα Πολύζου ο κ. Λέκκας:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ