Χανιά: Συνθέσεις του Κ. Ελευθεριάδη στον «Κήπο» (audio)

Συναυλία – παρουσίαση των συνθέσεων του μουσικού – συνθέτη Κυριάκου Ελευθεριάδη και των συνεργατών του θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στις 9 το βράδυ στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Κήπος» στα Χανιά. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, με ελεύθερη είσοδο και προαιρετική οικονομική συνεισφορά.
Χανιά: Συνθέσεις του Κ. Ελευθεριάδη στον «Κήπο» (audio)
Στην παρουσίαση της πρώτης συνθετικής προσπάθειας του Κυριάκου Ελευθεριάδη συμμετέχουν οι μουσικοί:
Κωστής Ζωντανός – κρητική λύρα
Ισίδωρος Βαρδαρός – βιολί
Γιώργος Βαμβουνάκης – κανονάκι
Πάνος Σιάσιος – νέυ, κόντρα μπάσο
Ράνια Ρωσοπούλου – φλάουτο, φλογέρα
Ελευθερία Μπλαζάκη – ακκορντεόν, μπεντίρ
Χάρης Μπάκας – τόμπακ , μπεντίρ,
Στέλιος Οικονομάκης – τουμπερλέκι, ρεκ
Salman Gorur – αμανέ
Κυριάκος Ελευθεριάδης – ούτι, ταμπουρά

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Κυριάκος Ελευθεριάδης γεννήθηκε το 1984 στη Βέροια, όπου και μεγάλωσε. Το 2001 έφυγε από τον τόπο καταγωγής του για σπουδές στις Σέρρες. Τότε, μελετώντας τη θεωρία των μακάμ και μέσα από παλιές ηχογραφήσεις 78 στροφών σμυρναίικου, πολίτικου και “καφέ αμάν” ρεπερτορίου ξεκίνησε να παίζει ούτι ως εμπειροτέχνης με τη συντροφιά του αδερφού του Αλέξη, ο οποίος παίζει ταμπουρά.

Το 2007 επέστρεψε στη Βέροια, όπου έκανε τα πρώτα του μαθήματα λόγιας μουσικής της Κωνσταντινούπολης στο ούτι και την πολίτικη λύρα, καθώς και βυζαντινή μουσική με τον δάσκαλο Ιορδάνη Κουτσιμανή. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την κατασκευή μουσικών οργάνων στο οργανοποιείο του αδερφού του. Τότε, δημιουργήθηκε το πρώτο τους μουσικό σχήμα “άχι βάχι”, το οποίο συμμετείχε σε φεστιβάλ, συναυλίες, ντοκιμαντέρ:

Συμμετείχε επίσης στα φεστιβάλ παραμυθιού στη Τζια και τον Όλυμπο, όπου και παρουσίασε σε ντοπιολαλιά το παραδοσιακό βεριώτικο παραμύθι “Του χρυσό του Πλι”:

Την ίδια περίοδο ασχολήθηκε με τη συλλογή και καταγραφή μουσικών ηχογραφήσεων, φωτογραφικού υλικού και των βιογραφιών των προσφύγων μικρασιατών μουσικών, πρώτης γενιάς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Βέροια. Επίσης, κατέγραψε τη ντόπια μουσική παράδοση της πόλης του μέσα από αρχεία της περιόδου 1900 -30 και συνεντεύξεις.

Το 2013 ήρθε στην Κρήτη, παρακολουθήσε σεμινάρια πολίτικης λύρας με τον Derya Turkan και ουτι με τον Yurdal Tokcan στο μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθος. Από τότε ζει στα Χανιά. Συνετέλεσε στη δημιουργία της μουσικής συλλογικότητας “yar aman”, η οποία μετράει 5 χρόνια ζωής και συμμετέχει σε αντιρατσιστικά και μουσικά φεστιβάλ, παραστάσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Όλα αυτά τα χρονιά στην Κρήτη αντάλλαξε μουσικές ιστορίες και γνώσεις με πολλούς μουσικούς, μελέτησε την κρητική μουσική και ασχολήθηκε πολύ με τη μουσική της ανατολικής Μεσογείου.
Δέκα χρόνια τώρα πειραματίζεται στη σύνθεση ορχηστρικής μουσικής που βασίζεται στα μακάμ και στους ρυθμούς της ανατολής. Τον τελευταίο χρόνο αποφάσισε να παρουσιάσει τη συνθετική του προσπάθεια σε συνεργασία με φίλους του μουσικούς που ζουν στην Κρήτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος