Χανιά: Οι εκδηλώσεις του 15ου αντιρατσιστικού για το Σαββατοκύριακο

Η διαχείριση της μεταναστευτικής ζωής από το ελληνικό κράτος, είναι το θέμα της τρίτης εκδήλωσης του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Σάββατο 16/10, στις 19.00, στα τείχη της παλαιάς πόλης στην οδό Σήφακα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή ενός βίντεο-ανασκόπησης του 2020 από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών που, όπως αναφέρεται στο κάλεσμα, «φωτίζει τις συνθήκες πίσω από τις θριαμβολογίες περί «μείωσης των μεταναστευτικών ροών» και αποκαλύπτει την ακροδεξιά πολιτική την οποία εφαρμόζει το ελληνικό κράτος (εξ)αφανίζοντας ανθρώπους».

https://www.facebook.com/events/622544868743897

[Το live που θα ακολουθούσε ακυρώθηκε]

Στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων σε συνεργασία με το 16ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο θα πραγματοποιήσουν  εκδήλωση με τίτλο: «Γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα: Ένα πάρκο για πολύχρωμους ανθρώπους. Κοκκινιστάν, Πρασινιστάν και Άσπρη Μπογιά για να Γελάν». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17/10 στις17:00 στο πάρκο Φράγκικο.

https://web.facebook.com/events/725936688807601

Οι εκδηλώσεις:

  1. 1. Το Σάββατο 16/10, στις 19.00, στα τείχη της παλαιάς πόλης στην οδό Σήφακα, το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνεχίζεται με την τρίτη εκδήλωσή του. Θέμα συζήτησης θα είναι η εγκληματική διαχείριση της μεταναστευτικής ζωής από το ελληνικό κράτος, οι δολοφονίες, οι βίαιες επαναπροωθήσεις, ο εγκλεισμός, ο ρατσιστικός λόγος και ο συνεχής αγώνας των μεταναστ(ρι)ών εντός και εκτός camps.
    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή ενός βίντεο-ανασκόπησης του 2020 από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών που φωτίζει τις συνθήκες πίσω από τις θριαμβολογίες περί «μείωσης των μεταναστευτικών ροών» και αποκαλύπτει την ακροδεξιά πολιτική την οποία εφαρμόζει το ελληνικό κράτος (εξ)αφανίζοντας ανθρώπους.
    Θα ακολουθήσει εισήγηση από την Δήμητρα Ανδρίτσου, μέλος των Forensic Architecture*. Ενώ οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου/Meriç έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, οι Ελληνικές αρχές συστηματικά αρνούνται και απορρίπτουν τις πολλαπλές αναφορές και μαρτυρίες. Αντλώντας από τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται στη συλλογή και τεκμηρίωση οπτικών αποδείξεων για τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης, αλλά και της σκόπιμης καταστροφής ή κατάσχεσης των κινητών τηλεφώνων των μεταναστ(ρι)ών, θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους, στην Forensic Architecture, έχουμε ερευνήσει διαφορετικές, και συχνά συμπληρωματικές υποθέσεις που παραθέτουν και ξεδιπλώνουν την ευρεία και συστημική φύση των επιχειρήσεων αυτών, έτσι ώστε να εξελίξουμε τις μεθόδους οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης στον αγώνα μας κατά της αδιόρατης και εγκληματικής βίας στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
    *Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) είναι μια διεπιστημονική πρωτοβουλία με έδρα το πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Η ομάδα αποτελείται από αρχιτέκτον(ισσ)ες, ακαδημαϊκούς, κινηματογραφιστ(ρι)ές, προγραμματιστ(ρι)ές, αρχαιολόγους κ.α., και ερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και περιβαλλοντικά εγκλήματα χρησιμοποιώντας εργαλεία χωρικής και πολυμεσικής ανάλυσης. Τους γνωρίσαμε μέσα από τις σημαντικές έρευνές τους όπως αυτή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (η οποία αποτέλεσε τεκμήριο για την καταδίκη της χρυσής αυγής), για τη δολοφονία του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh (περιλαμβάνεται στον φάκελο της δίκης που είναι σε εξέλιξη) και για τη δολοφονία του Σύρου Μοχάμαντ Αλ Αράμπ, ο οποίος σκοτώθηκε από ελληνικά πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, τη στιγμή που η κυβέρνηση έκανε λόγο για «fake news».

    Χανιά: Οι εκδηλώσεις του 15ου αντιρατσιστικού για το Σαββατοκύριακο

2. ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ:ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
«ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑΝ, ΠΡΑΣΙΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΑΣΠΡΗ ΜΠΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΝ»
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ 15ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων σε συνεργασία με το 16ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο θα πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση μετίτλο: «Γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα: Ένα πάρκο για πολύχρωμους ανθρώπους. Κοκκινιστάν, Πρασινιστάν και Άσπρη Μπογιά για να Γελάν». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17/10 στις 17:00 στο πάρκο Φράγκικο, στα πλαίσια του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.
Μέρος της λειτουργίας του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων είναι η συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτά τα πλαίσια το πρόγραμμα συμμετέχει και φέτος στο 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων. Παράλληλα, ως ένας φορέας με βασικούς στόχους την απεξάρτηση και την πρόληψη, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων οφείλει να ενστερνίζεται τις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφενός γιατί οι άνθρωποι με προβλήματα εξάρτησης συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές και στιγματιστικές συμπεριφορές και αφετέρου, γιατί έχει αποδειχθεί ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται σε κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από ανισότητες και έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Με βάση την παραπάνω λογική διοργανώνεται εκδήλωση, η οποία έχει ως στόχο οι κάτοικοι της γειτονιάς και η σχολική κοινότητα να συμμετέχουν σε κοινές δράσεις και να προβληματιστούν πάνω στα ζητήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, χρησιμοποιώντας ως μέσο το παιχνίδι.
Αναλυτικότερα η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
17:00-19:00 Παιχνίδι με τα «Παιχνίδια τουΚόσμου»
Χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια, από διάφορους πολιτισμούς και εποχές για μικρούς και μεγάλους
19:00-21:00 Αφήγηση του παραμυθιού« Η χώρα με τους Παράξενους Ανθρώπους» του Νικόλα Ανδρικόπουλου
Παράλληλη δραματοποίηση από τους μαθητές/ -τριες της τετάρτης τάξης του 16ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και της τεχνικής του αυτοσχεδιασμού
17:00-21:00 Λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενης παιδικής βιβλιοθήκης από τα Βιβλία Χωρίς Σύνορα.
Σας περιμένουμε όλες και όλους να γνωριστούμε, να αλληλεπιδράσουμε και να διασκεδάσουμε μέσα από το παιχνίδι.

Χανιά: Οι εκδηλώσεις του 15ου αντιρατσιστικού για το Σαββατοκύριακο

*Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων είναι ένα πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης (από αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο) και τους συγγενείς τους. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι δωρεάν. Τα ραντεβού κλείνονται άμεσα και πραγματοποιούνται με σεβασμό στο απόρρητο.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Πρόγραμμα Προαγωγή Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων Χανίων

Τσουδερών 73

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-16:00

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος