Χανιά – Γηροκομείο: Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η Μητρόπολη – Τι λένε οι συνήγοροι – Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο – ηχητικό)

Στη Δικαιοσύνη δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, σύμφωνα με δηλώσεις του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Χαράλαμπου Πιτσιγαυδάκη, μετά από ρεπορτάζ και αναφορές περί εμπλοκής της σε υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου.

Επίσης, έντονη είναι η αντίδραση και του ίδιου του Μητροπολίτη για τη σύνδεση του ονοματεπώνυμού του με αυτό της ιδιοκτήτριας της Μονής, αφού αφέθηκαν υπόνοιες περί ενδεχόμενης συγγένειας μαζί της.

Χανιά – Γηροκομείο: Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η Μητρόπολη – Τι λένε οι συνήγοροι – Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο – ηχητικό)

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Πιτσιγαυδάκης επισήμανε ότι υπάρχει μία δωρεά, που αφορά μια ηλικιωμένη, η οποία παραχώρησε το ακίνητό της στη Μητρόπολη το 2013 παρουσία συμβολαιογράφου και ενώ νοσηλεύονταν -έχοντας σώας τας φρένας- στο Νοσοκομείο Χανίων. Η Μητρόπολη νοίκιασε το ακίνητο (ένα φαρμακείο) και όταν η ηλικιωμένη μπήκε στην επίμαχη μονάδα φροντίδας κάλυπτε όλα της τα έξοδα. Όταν η γερόντισσα έφυγε από τη ζωή, τα χρήματα του ενοικίου κατατίθενται για τις ανάγκες του συσσιτίου της Μητρόπολης.

Ο κ. Πιτσιγαυδάκης τόνισε ότι ένα δεύτερο κτίριο που παραχωρήθηκε από την εκλιπούσα – η οποία ας σημειωθεί ήταν κόρη ιερέα- έχει παραχωρηθεί δωρεάν στην Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων.

Παράλληλα, και επειδή υπήρξε η πληροφορία ότι η ιδιοκτήτρια της Μονάδας είναι αδερφή του Ηγούμενου της Μονής Αγίας Τριάδας, τόσο ο ίδιος όσο και η πραγματική αδερφή του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν έχει καμία απολύτως συγγενική σχέση μαζί τους

Η αδερφή του Επισκόπου, Κλειώ Λιονάκη, αναφέρει σε ανάρτησή της: “Ταπεινός και ελεήμων όπως ακριβώς μας έμαθαν οι γονείς μας. Πως είναι δυνατόν εσύ ως υπόδειγμα φιλάνθρωπου και δυνατού αγωνιστή να αναζητάς και να καταπατάς ξένες περιουσίες; Ποιοι είναι εκείνοι που θα βγουν και θα πουν για σένα, προσβάλλοντας εσένα αλλά και όλη μας την οικογένεια που πάλεψαν για εμάς και να μας τα παρέχουν όλα. Ο πατέρας μας ήταν πάντα φιλάνθρωπος και συμπονετικός πως εσύ ως άξιος συνεχιστής του δεν θα τηρούσες τις αρχές και τις αξίες που μας έμαθε. Το σπίτι μας είναι πάντα ανοιχτό για αυτό και εμείς τότε φιλοξενήσαμε την κυρία από την Κάινα, χωρίς κανένα συμφέρον παρά μόνο από αγάπη. Πως μπορούν όλοι αυτοί να βγαίνουν και να λένε για σένα αδελφέ μου που δεν υπήρξε άνθρωπος που να σου ζήτησε βοήθεια και να μην τον βοήθησες. Δεν είμαστε ούτε κακομοίρηδες ούτε φτωχοί πνευματικά για να μπορέσουμε να αρπάξουμε ξένες περιουσίες. Δεν φοβόμαστε κανένα και η δικαιοσύνη θα μιλήσει. Η οικογένεια σου θα είναι δίπλα σου και οποίος σε πειράξει θα μας βρει μπροστά του.
Υ.Γ Δεν υπήρξα ποτέ ιδιοκτήτρια καμίας κλινικής, όλα αυτά σχετίζονται με την ζήλεια και την κακία που μας έχει περικυκλώσει”.


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Πιτσιγαυδάκης

Αντικρούει τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη

Χανιά – Γηροκομείο: Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η Μητρόπολη – Τι λένε οι συνήγοροι – Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο – ηχητικό)

Την ίδια ώρα και ενώ οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό μέσο, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και λειτουργίας της μονάδας, ενώ υποστήριξε ότι «το 2015 η διαχείριση του γηροκομείου καταδικάστηκε ποινικά για μη συμμόρφωση σε απόφαση του νομάρχη, που διέτασσε την σφράγιση της μονάδας διότι δεν υπάρχει άδεια”. “Υπάρχει καταδικαστική απόφαση του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή υποστήριξε ότι: «Με βάση το ισχύον καθεστώς η περιφέρεια έχει την εποπτεία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Ο έλεγχος περιλαμβάνει το αν το προσωπικό είναι επαρκές και εξειδικευμένο. Στον τελευταίο έλεγχο, γνωρίζω, ότι βρέθηκε ένας υπάλληλος είχε αναλάβει την εποπτεία 60 ηλικιωμένων σε 2 ορόφους. Αυτό η Αντιπεριφέρεια Χανίων το θεωρεί νόμιμο. Επίσης υπήρχαν κλειδωμένες πόρτες. Είναι και αυτό νόμιμο;».

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των ιδιοκτητών του Γηροκομείου, Νίκος Ρουσσόπουλος μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη 28 Απριλίου στα Χανιά όπου αναμένεται να καταθέσει μηνύσεις κατά μαρτύρων και Μέσων Ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας δήλωσε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην εισαγγελική έρευνα που είναι σε εξέλιξη και τόνισε πως οι έλεγχοι της Περιφέρειας, του υγειονομικού και όλων των σχετικών φορέων είναι συνεχείς σε όλες τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Πολιτικές αντιδράσεις

Χανιά – Γηροκομείο: Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η Μητρόπολη – Τι λένε οι συνήγοροι – Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο – ηχητικό)

Στο μεταξύ ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες που βλέπουν εδώ και μέρες το φως της δημοσιότητας και τη σχετική εμπλοκή της Δικαιοσύνης, αλλά και για την «τραγική και μακάβρια στατιστική που αφορά στους τρόφιμους ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά και που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη», κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παύλου Πολάκη, και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, Θεανώς Φωτίου, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

Πώς σκοπεύουν να συμβάλουν, ο καθένας ανάλογα με την αρμοδιότητά του, στην πλήρη διερεύνηση των περιστατικών στο ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων;
2. Θα διακόψουν άμεσα τη λειτουργία της εν λόγω δομής μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και οι πιθανές δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, φροντίζοντας παράλληλα για τη μεταφορά των φιλοξενουμένων της σε άλλες δομές, δημόσιες ή ιδιωτικές;
3. Σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συντονισμού, ελέγχου και παρακολούθησης όλων των δομών που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε συμπολίτες μας, ώστε να παύσουν ανάλογα φαινόμενα;
4. Σκοπεύουν να επανιδρύσουν το πρ. ΣΕΥΥΠ ώστε να επιλαμβάνεται τάχιστα καταγγελιών ή/και περιοδικών ελέγχων στις παρεχόμενες από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας σε ευάλωτους πολίτες;
5. Θα τροποποιήσουν τον νόμο περί διευκόλυνσης της αδειοδότησης επιχειρηματικών κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων ώστε να μην περιλαμβάνονται σε αυτόν οι ΚΑΔ γηροκομείων, ΚΗΦΗ και ΚΔΗΦΑμεΑ και να υπάρχει αυστηρός έλεγχος από τις Περιφέρειες για την τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων αδειοδότησης, τόσο ως προς τις εγκαταστάσεις, όσο και ως προς το προσωπικό;

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

βουλευτές

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος