Χανιά: Καλεί σε εγρήγορση η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι»

Η «Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι», μέσω ανακοίνωσής της ενημερώνει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων ότι οι παρεμβάσεις της συνεχίζονται “με στόχο την αποτροπή της εκποίησης της «Ακρόπολης των Χανίων» και την κατάληψη του Λόφου Καστέλι από τον επονομαζόμενο «επενδυτή» και κατηγορεί την εταιρεία που έχει αναλάβει την επένδυση για ψεύδη.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η πρωτοβουλία μας είχε ανακοινώσει πριν αρκετές εβδομάδες ότι η παρέμβασή της αυτή την περίοδο θα εστίαζε  στην συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) διότι αυτό είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει ως ένα μεγάλο βαθμό την τύχη των Μνημείων και τον πολιτισμό της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι η μικρή ομάδα του Πολυτεχνείου που προώθησε την εκμίσθωση των κτηρίων-μνημείων δέχτηκε σοβαρό πλήγμα σε πολλά επίπεδα κατά την τελευταία περίοδο από την μαζική και ενωτική αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και των φορέων της πόλης και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αποδυνάμωσης και περιθωριοποίησης, πολιτικά και κοινωνικά. Είναι αυτονόητο και το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί ένα σημαντικότατο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και αναπτυξιακό ίδρυμα και γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία του προσωπικού του δεν συμφωνεί με την εν λόγω ομάδα.

Η Πρωτοβουλία μας από την αρχή υποστήριξε τη θέση για «Αμιγή Κατοικία» σε ολόκληρο τον Λόφο Καστέλι όπου επιτρέπει μικρής κλίμακας οικονομικές δραστηριότητες και την δημιουργία και λειτουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων έως 30 κλίνες. Ταυτόχρονα θεώρησε ότι τα Μνημεία πρέπει να ενταχθούν στις «Κοινωφελείς λειτουργίες» κάτι το οποίο αποτρέπει την ξενοδοχοποίηση και δίνει την δυνατότητα είτε για επαναφορά εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης είτε  πολιτιστικών λειτουργιών δημόσιου χαρακτήρα όπως έχουν κατατεθεί από διάφορους φορείς και φυσικά πρόσωπα.

Στη κατεύθυνση αυτή αντιπροσωπείες της Πρωτοβουλίας επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Χανίων Π. Σημανδηράκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ε. Δαμιανάκη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Α. Παπαδογιάννη, Γ. Αρχοντάκη, Τ. Βάμβουκα, Γ. Σαρρή, Ν. Βουρλάκη και Σ. Ρίζο προκειμένου να  διατυπωθούν οι απόψεις της.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει καταλήξει πλέον στη θέση για «Αμιγή Κατοικία» στην περιοχή του Λόφου Καστέλι και «Κοινωφελείς λειτουργίες» για τα Μνημεία ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης θέση η οποία φρονούμε ότι θα διατυπωθεί και με γραπτή εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρωτοβουλία μας επισκέφθηκε και το ΤΕΕ από το οποίο ζήτησε να επανατοποθετηθεί για το ΓΠΣ. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η οποία ταυτίστηκε με την προηγηθείσα κοινή ανακοίνωση των τριών επιστημονικών συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών μηχανικών και Τοπογράφων.

Η Πρωτοβουλία μας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του ΕΒΕΧ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Α. Ροκάκη και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις ζητώντας να συγκαλέσει το αρμόδιο όργανο προκειμένου να πάρει θέση α) υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των Μνημείων και κατά της ξενοδοχοποίησης και β) για «Κοινωφελείς λειτουργίες» στα δημόσια κτήρια ιδιοκτησίας ΠΚ.Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση ήταν φιλική και με πολύ καλή διάθεση κατανόησης θεωρούμε ότι διοίκηση του ΕΒΕΧ θα πρέπει σύντομα να συνταχθεί με την τοπική κοινωνία και να αποφύγει να προβεί σε πιθανές ενέργειες έμμεσης ή άμεσης νομιμοποίησης της εκποίησης των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι.

Η πρωτοβουλία μας χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Χανίων η οποία στηρίζει τις «Κοινωφελείς Λειτουργίες» για τα Μνημεία και την «Αμιγή Κατοικία» για την περιοχή  στον Λόφο Καστέλι. Πρόκειται για μία απόφαση όχι μόνο θετική αλλά καθοριστική για τις εξελίξεις.

Οφείλουμε, όμως, να τοποθετηθούμε και στις απειλές που εκτοξεύει το τελευταίο χρονικό  διάστημα ο επονομαζόμενος «επενδυτής» ενάντια στη πόλη και στους κατοίκους της και μάλιστα με τέτοιο ύφος ως εάν πρόκειται όχι για τον ενοικιαστή αλλά για τον ιδιοκτήτη του χώρου. Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι σε αυτό τον τόπο αυτά δεν περνάνε. Όσο περισσότερο απειλεί και εκβιάζει τόσο περισσότερο θα έρχεται αντιμέτωπος με τους πολίτες αυτού τόπου”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος