Χανιά: Η Ομάδα «Περιβάλλον Καλαθά» ζητά αποκατάσταση Δημοτικού οικοπέδου μετά από κοπή δέντρων

Την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των κλαδιών και αποκατάστασης του χώρου, στο Δημοτικό οικόπεδο του Καλαθά, όπου πρόσφατα έγιναν εργασίες κοπής δέντρων επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή της η Ομάδα «Περιβάλλον Καλαθά».

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Ομάδας, παρά τις δεσμεύεις από τους υπεύθυνους του Δήμου, δεν έχει προχωρήσει καμιά διαδικασία αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής και ζητούν την απομάκρυνση των κλαδιών, την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στη βλάστηση της περιοχής με τη φύτευση δέντρων και τη σωστή χρήση αυτού του χώρου προς όφελος των κατοίκων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας όταν η ομάδα μας απέστειλε ανοιχτή επιστολή στο Δήμο Χανίων και σε τοπικά ΜΜΕ με συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την επιχείρηση «καθαρισμού» δημοτικού οικοπέδου στον Καλαθά επί της οδού Πιστολάκη που είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν πολλά δέντρα και θάμνοι και να πεταχτεί ένας μεγάλος όγκος από κλαδιά σε πλαγιά στο παρακείμενο φαράγγι. Στις αρχές Νοεμβρίου λάβαμε μία σύντομη απάντηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Χανίων ότι στα πλαίσια εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για την πυροπροστασία καθάρισε το ακίνητο ιδιοκτησίας του και ότι ο καθαρισμός υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων. Είχε προηγηθεί δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου σε τοπικό μέσο όπου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν κοπεί δέντρα και ότι τα κλαδιά θα απομακρυνθούν.

-Στο οικόπεδο αυτό φαίνεται να έχουν κοπεί πολλά μικρά και μεγάλα δέντρα όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες των κορμών που παραθέτουμε. Άγνωστοι έχουν αρχίσει να αποκόβουν κομμάτια από τους κομμένους κορμούς, πιθανότατα για χρήση σε τζάκια. Κατά τη διαδικασία του «καθαρισμού» δεν φαίνεται να έγινε καθαρισμός του χώρου από σκουπίδια που μείνανε, με αποτέλεσμα ένα μέρος του οικοπέδου να είναι πια ένας παρατημένος χώρος, χωρίς βλάστηση και με αρκετά σκουπίδια.
Χανιά: Η Ομάδα «Περιβάλλον Καλαθά» ζητά αποκατάσταση Δημοτικού οικοπέδου μετά από κοπή δέντρων

-Τα κομμένα κλαδιά παραμένουν στο πάνω μέρος και στη πλαγιά του φαραγγιού και με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα μεταφερθούν ακόμα πιο βαθιά στην πλαγιά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η απομάκρυνση τους, όπως έχει δεσμευτεί ο Αντιδήμαρχος ότι θα γίνει. Όσο για το θέμα της πυρασφάλειας -το οποίο βεβαίως και είναι σημαντικό-, το ερώτημα παραμένει γιατί χρειάστηκε να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης σε αυτήν την περιοχή και να πεταχτούν μάλιστα στην πλαγιά τα κλαδιά, αυξάνοντας την επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς και μάλιστα σε περιοχή διπλά σε νηπιαγωγείο. Επισημαίνεται ότι η επιχείρηση έγινε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου και όχι στη αρχή.
Χανιά: Η Ομάδα «Περιβάλλον Καλαθά» ζητά αποκατάσταση Δημοτικού οικοπέδου μετά από κοπή δέντρων

Καλούμε τον Αντιδήμαρχο να επισκεφτεί την περιοχή και να διαπιστώσει ο ίδιος τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως άλλωστε φαίνεται και από δορυφορική λήψη πριν τον «καθαρισμό» και μπορούν να επιβεβαιώσουν και κάτοικοι της περιοχής.

Ζητούμε την απομάκρυνση των κλαδιών, την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στη βλάστηση αυτής της περιοχής με τη φύτευση δέντρων και τη σωστή χρήση αυτού του χώρου προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος