Χανιά: Διακοπή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών θα ζητήσει ο αντιπεριφερειάρχης

Τη διακοπή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών θα ζητήσει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη φορέων από όλη την Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.  

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν το πλήθος ζητημάτων που έχουν προκύψει από την ανάρτηση του δασικού χάρτη στην Π.Ε. Χανίων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι δασικοί χάρτες είναι σημαντικό αναπτυξιακό και θεσμικό εργαλείο, με θετικό αποτύπωμα στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, εντοπίστηκαν και επισημάνθηκαν από τους συμμετέχοντες επιμέρους σοβαρά προβλήματα και ζητήματα που αφορούν στην ανάρτηση του δασικού χάρτη στην Π.Ε. Χανίων. Οι παριστάμενοι φορείς, συμφώνησαν με την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων να αναλάβει πρωτοβουλία και να ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τη διακοπή της διαδικασίας προκειμένου η Διεύθυσνη Δασών Χανίων να προχωρήσει σε αναμόρφωση του δασικού χάρτη.

Χανιά: Διακοπή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών θα ζητήσει ο αντιπεριφερειάρχηςΕιδικότερα αναφέρθηκαν:

  • Το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώτος του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 στους δασικούς χάρτες, που εξαιρεί την Κρήτη από το μαχητό τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
  • Η μη ενσωμάτωση διοικητικών πράξεων (απαλλοτριώσεις, αμπελουργικό/ ελαιοκομικό μητρώο, αποφάσεις εκχερσώσεων των σχεδίων βελτίωσης του Προγράμματος ΥΠΑΑΤ κλπ).
  • Το μεγάλο πλήθος προδήλων σφαλμάτων που αφορούν κυρίως σε προφανή λάθη χαρακτηρισμού εκτάσεων ή παραλείψεις.
  • Το γεγονός ότι για το χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών δεν έχουν ληφθεί υπόψη μεταγενέστερες του 1945 διαθέσιμες αεροφωτογραφίες (περιόδου 1960-1975).
  • Το γεγονός ότι αναμένονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δώσουν λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις περιοχές της Ελληνικής επικράτειας που δεν ισχύει το τεκμήριο του Ελληνικού δημοσίου, στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, στους δασωμένους αγρούς, στο δασικό ή μη χαρακτήρα φρυγάνων και ασπαλάθων.
  • Το γεγονός ότι υπάρχει προβληματισμός για την επίδραση των δασικών χαρτών στις αγροτικές επιδοτήσεις.
  • Το ζήτημα της υποστελέχωσης της Δ/νσης Δασών Χανίων ενόψει του εξαιρετικά μεγάλου αναμενόμενου φόρτου εργασίας.
  • Η ανάγκη μείωσης ή και απαλλαγής των τελών για την άσκηση αντιρρήσεων καθώς και διεύρυνσης των προθεσμιών υποβολής τους (παράταση).
  • Η μη θεσμοθέτηση δυνατότητας αμφισβήτησης των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (β΄ βαθμός αντιρρήσεων).
  • Το ζήτημα ότι στη στελέχωση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων δεν περιλαμβάνεται Γεωπόνος.

Χανιά: Διακοπή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών θα ζητήσει ο αντιπεριφερειάρχηςΗ τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, με τη συμμετοχή της συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών στελεχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος