Χανιά: Daulute Live στο στούντιο Όξω Νού απόψε στις 9:30. Ο Γιάννης Παπατζανής στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

Στο στούντιο Όξω Νού στα Χανιά θα εμφανιστεί για μια ακόμη φορά το μουσικό σχήμα Daulute, με τους: Γιώργο Ζαχαριουδάκη στα παραδοσιακά πνευστά, τον Δημήτρη Σιδερή στο κρητικό λαούτο και τον Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά, σήμερα Σάββατο στις 9:30 το βράδυ.
Με αφετηρία την κοινή τους αναζήτηση και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, οι τρεις μουσικοί αναπτύσσουν ένα δυναμικό, εναλλακτικό αλλά και σύγχρονο στυλ. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, πειραματισμούς και σολιστική διάθεση παρουσιάζουν μια ξεχωριστή πρόταση για την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Χανιά: Daulute Live στο στούντιο Όξω Νού απόψε στις 9:30. Ο Γιάννης Παπατζανής στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

Οι Daulute έχουν πλέον διαμορφώσει τον δικό τους μοναδικό ήχο και τρόπο ερμηνείας που ξεχωρίζει στην παλέτα της World Music σκηνής. Εμπνευσμένοι από μελωδίες και ρυθμούς της Κρήτης, του Αιγαίου, της Ιρλανδίας και των Βαλκανίων, εστιάζουν στην μουσική πράξη με αντισυμβατικό χαρακτήρα ώστε η κάθε τους εμφάνιση να αποτελεί μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης αναβιώνει τα παραδοσιακά πνευστά (θιαμπόλι,
διπλομάντουρο, ασκομαντούρα, τσαμπούνα), ενώ προσαρμόζει στο ελληνικό ιδίωμα πνευστά από άλλες παραδόσεις (κέλτικα whistles, δυτικό φλάουτο, ινδικό bansuri).
Ο Δημήτρης Σιδερής επικεντρώνεται στο κρητικό λαούτο αναπτύσσοντας την τεχνική του.
Ο Γιάννης Παπατζανής εξελίσσει τις τεχνικές του Αιγιακού παραδοσιακού κρουστού (τουμπί), ενώ ενσωματώνει κρουστά και από άλλες παραδόσεις (περσικό tombak, αφρικανικό udu, και frame drumς από τη Μέση Ανατολή).

Βιογραφικά:
Γιώργος Ζαχαριουδάκης – Ελλάδα / Ηράκλειο, Κρήτη 1978

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόκτησε δίπλωμα φλάουτου και δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο “Ορφείο” Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φλάουτου, πιάνου και εθνομουσικολογίας σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας.
Από το 2004 ασχολείται με την έρευνα της ελληνικής δημοτικής μουσικής και με την εκτέλεση ελληνικών οργάνων (σφυροθιάμπολο, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα, τσαμπούνα και κρητική λύρα). Επίσης επιχειρεί την προσαρμογή πνευστών οργάνων από άλλες παραδόσεις (δυτικό φλάουτο, κέλτικα whistles, ινδικό bansuri) στο ελληνικό ιδίωμα. Με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα στο Sheffield University της Αγγλίας με θέμα: “Ανάλυση και ερμηνεία της κρητικής μουσικής με τη χρήση παραδοσιακών οργάνων, και η προσαρμογή του δυτικού φλάουτου στο κρητικό μουσικό ιδίωμα”. Είναι βασικός συντελεστής στα μουσικά σχήματα Daulute και Πύρηχος τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερες προτάσεις για την ερμηνεία της ελληνικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους έλληνες μουσικούς όπως οι Κωστής Αβυσσινός, Μαρία Λούκα, Δημήτρης Σγουρός, Σταυρακάκης Μιχάλης, Λεωνίδας Κλάδος, Ζαχάρης Σπυριδάκης, Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης), Ψαρογιώργης (Γιώργης Ξυλούρης), και B.D. Foxmoor. Συμμετέχει σε παραδοσιακά δρώμενα και φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως επίσης εμφανίζεται σε συναυλιακούς χώρους στο εξωτερικό παίζοντας ελληνική δημοτική μουσική.
Δημήτρης Σιδερής – Ελλάδα / Ηράκλειο, Κρήτη 1979
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε κλασσική κιθάρα στο Αττικό Ωδείο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο τμήμα Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο, άρχισε η ενασχόλησή του με το κρητικό λαούτο και στη συνέχεια η συμμετοχή του σε γλέντια και συναυλίες κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Σήμεραως υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης μελετά ειδικά θέματα που αφορούν την κρητική μουσική ταυτότητα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Σγουρός, Ζαχάρης Σπυριδάκης, Αντώνης Φραγγάκης, Γιώργης Ξυλούρης, Βασίλης Σταυρακάκης, το μουσικό σχήμα Αχός και άλλους. Επίσης συμμετέχει ως βασικός συντελεστής στο μουσικό τρίο Daulute και στις δισκογραφικές παραγωγές «οι λογισμοί είναι σαϊτιές» (ΕΜΙ) με τους Γιάννη Παπατζανή και Γιάννη Πολυχρονάκη. Σκοποί και τραγούδια της Κρήτης από το αρχείο του Παύλου Βλαστού 1860-1910 του Δημήτρη Σγουρού (ΑΙΓΙΣ).
Χανιά: Daulute Live στο στούντιο Όξω Νού απόψε στις 9:30. Ο Γιάννης Παπατζανής στην ΕΡΤ Χανίων(audio)
Γιάννης Παπατζανής – Ελλάδα / Ρέθυμνο, Κρήτη 1974
Ο Γιάννης Παπατζανής έχει συνεργαστεί με μουσικούς από το Ρατζαστάν, το Ιράν, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αρμενία αλλά και τους κορυφαίους Ross Daly, Γιώργο Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη παίζοντας κρουστά και τραγουδώντας παραδοσιακή μουσική. Η βάση του τραγουδιστικού ρεπερτορίου του είναι η κρητική μουσική, αλλά επίσης προσεγγίζει και μουσικά ιδιώματα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα, εξελίσσει τις τεχνικές του αιγαιακού παραδοσιακού κρουστού (τουμπί), ενώ χρησιμοποιεί κρουστά και από άλλες παραδόσεις (περσικό tombak, αφρικανικό udu, frame drumς από τη Μέση Ανατολή). Έχει γράψει πρωτότυπη μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, χοροθεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Γ’ Κύκλος Σεμιναρίων με τίτλο «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση»
Χανιά: Daulute Live στο στούντιο Όξω Νού απόψε στις 9:30. Ο Γιάννης Παπατζανής στην ΕΡΤ Χανίων(audio)
Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε ο Γιάννης Παπατζανής, για το αποψινό Live, αλλά και για τον τρίτο Κύκλο Σεμιναρίων με τίτλο «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση», που πραγματοποιούνται σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή. Ο Γ’ κύκλος των σεμιναρίων ξεκινάει, όπως είπε, στις 21 Οκτωβρίου στα Χανιά.


Το καινοτόμο ερευνητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το Γιάννη Παπατζανή, επιλέχτηκε ως εθνική στρατηγική από το Υπουργείο Παιδείας της Σουηδίας για το 2018-2021 και ξεκίνησε να υλοποιείται την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-18 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης στα Χανιά.

Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Γιάννης Παπατζανής:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος