Χανιά: Αντιδράσεις για τη συγχώνευση τμημάτων – Οι ελλείψεις και τα σχολικά γεύματα (audio)

Για σημαντικές ελλείψεις τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί στα Χανιά. Στο μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την επικείμενη συγχώνευση 25 και πλέον τμημάτων στα Χανιά, με εντολή του Υπουργείου Παιδείας. Την αντίθεσή τους έχουν ήδη διατυπώσει γονείς μαθητών και μαθητριών.


Τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Χανιά: Αντιδράσεις για τη συγχώνευση τμημάτων – Οι ελλείψεις και τα σχολικά γεύματα (audio)

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, Αντώνης Τσαλαπάκης, υπογράμμισε ότι τα κενά στα δημοτικά σχολεία ανέρχονται σε 300.
Σε ό,τι αφορά στα ειδικά σχολεία, έχουν καλυφθεί τα εκπαιδευτικά κενά, ωστόσο παραμένουν οι ελλείψεις σε άλλες αναγκαίες ειδικότητες αλλά και σε νοσηλευτές.
Την ίδια ώρα πάνω από 170 είναι τα κενά στην παράλληλη υποστήριξη, ενώ δέκα περίπου ολοήμερα τμήματα παραμένουν κλειστά.

Ο κ. Τσαλαπάκης αναφέρθηκε και στην πίεση που δέχονται οι δάσκαλοι, αφού λόγω της μη πρόσληψης προσωπικού, οι 1.700 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δε μπορούν να πάρουν ούτε μία ημέρα άδειας, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Αιχμές αφήνουν οι εκπαιδευτικοί και για το πώς, σε ποια σχολεία και από ποιον φορέα, θα διανέμονται τα 2.000 σχολικά γεύματα σε σχολεία των Χανίων.
«Το υπουργείο θέλει τον δάσκαλο να είναι και θυρωρός και τραπεζοκόμος και σε άλλους ρόλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλαπάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην άνιση επιβολή της «αριστείας» που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τις σχολικές μονάδες σε μια ιδιότυπη κατηγοριοποίηση.

Ακούστε τη συνέντευξή του:


Τα προβλήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Χανιά: Αντιδράσεις για τη συγχώνευση τμημάτων – Οι ελλείψεις και τα σχολικά γεύματα (audio)

«Εμείς θα προτιμούσαμε να προετοιμάζουμε τη σχολική χρονιά, αντί να βγαίνουμε στους δρόμους. Δεν επιλέξαμε την τεράστια αναστάτωση που κυριαρχεί στην εκπαιδευτική κοινότητα», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Γιάννης Κυριακάκης.

«Η κυβέρνηση μας πήγε όλους στα δικαστήρια: Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση που μεταφράζουμε ως επίθεση του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να πετύχει τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου», τόνισε ο κ. Κυριακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόπειρα αξιολόγησης των σχολικών μονάδων με «άσχετους δείκτες» και με «εξωτερικούς αξιολογητές».

Ένα σχολείο στα Σφακιά ή στην Κάνδανο με τις γνωστές δυσκολίες υστερεί σε σχέση με την Εκάλη, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι αποτέλεσμα του νέου συστήματος, θα είναι η κατανομή των πόρων θα γίνεται βάση αυτής της αξιολόγησης.

Με δεδομένο ότι οι πόροι για την εκπαίδευση συρρικνώνονται -φέτος είναι στο 2,8% του ΑΕΠ- είναι βέβαιο ότι υπάρχει σχεδιασμός παραχώρησης στους Δήμους χωρίς χρηματοδότηση. Το δημόσιο σχολείο θα αναζητά χορηγούς, αφού η προβλεπόμενη χρηματοδότηση, δε θα μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες, τόνισε ο κ. Κυριακάκης.


Τα κενά σε εκπαιδευτικούς έχουν αποτέλεσμα να έχουν χαθεί 10.000 περίπου διδακτικές ώρες

Τα κενά πριν από μια εβδομάδα ήταν 120 στη Γενική Αγωγή και 50 στην ειδική αγωγή.
Σήμερα είναι 100 στη Γενική Αγωγή και πάνω από 50 στην Ειδική Αγωγή, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, 10.000 περίπου διδακτικών ωρών, με ότι αυτό συνεπάγεται, αποκάλυψε ο κ. Κυριακάκης, ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφάνεια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις τμημάτων, προκειμένου ο αριθμός των μαθητών να είναι στους 27-28 εν μέσω πανδημίας.

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποδιοργάνωση της εκπαιδευτικής λειτουργίας, κατέληξε ο κ. Κυριακάκης.

Ακούστε τη συνέντευξή του:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Παπαδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος