Χανιά: Αντιδράσεις από κατοίκους του Σταυρού Ακρωτηρίου για τo υπό κατασκευή αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής του Σταυρού Ακρωτηρίου η απόφαση της ΔΕΥΑΧ να κατασκευάσει υπόγειο αντλιοστάσιο «λυμάτων Α44 — σχεδόν 150 μέτρα από την πιο όμορφη και ανέγγιχτη Χανιώτικη παραλία», όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρωί της Πέμπτης οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο επίμαχο σημείο, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, ενώ ανάρτησαν πανό στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, που αναφέρεται «Ναι στο έργο, Όχι στην παραλία caretta – caretta.»

Χανιά: Αντιδράσεις από κατοίκους του Σταυρού Ακρωτηρίου για τo υπό κατασκευή αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ
Την Τετάρτη μέλη της πρωτοβουλίας κατοίκων του Σταυρού, προχώρησαν σε αναφορά στην εισαγγελία και στο σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «ένα έργο φαραωνικού τύπου λυμάτων σε μια από τις ομορφότερες περιοχές -παραλίες των Χανίων, την τουριστικότερη και διασημότερη σύμφωνα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Google και Trip Advisor». Οι κάτοικοι αναμένεται να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση εκτέλεσης του έργου και την χωροθέτηση του αντλιοστασίου σε άλλο σημείο.

Χανιά: Αντιδράσεις από κατοίκους του Σταυρού Ακρωτηρίου για τo υπό κατασκευή αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Παράλληλα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η παρέμβασή τους την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο χαρακτηρίζουν αφιλόξενο και επιθετικό.
Η σχετική ανακοίνωση:
«Αφιλόξενο και επιθετικό, παρουσιάστηκε χθες 30//11/2022 σχεδόν στην πλειοψηφία του το δημοτικό συμβούλιο Χανίων αλλά και τα στελέχη της ΔΕΥΑΧ , προς τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας κατοίκων Σταυρού, απλών καθημερινών πολιτών , που απλά προσήλθαμε με ευγένεια και στωική υπομονή να ενημερώσουμε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και να εκφράσουμε την αγωνία μας ΜΟΝΟ για την παράλογη χωροθέτηση του αντλιοστασίου λυμάτων Α44 — σχεδόν 150μ2 από την πιο όμορφη και ανέγγιχτη Χανιώτικη παραλία. Μιλούσαμε επί 2+2 ΛΕΠΤΑ (…δυο ομιλητές.. ο χρόνος που μας δόθηκε…) προσπαθώντας να αφυπνίσουμε τα οικολογικά τους αντανακλαστικά για τις caretta – caretta την κοραλλιογενή άμμο, αλλά και την ιστορική τους μνήμη για την πατρίδα του Ζορμπά, το αρχαίο ενετικό λατομείο Ψαμμόλιθου, το απολιθωμένο δάσος με τα σπάνια ριζώματα κλπ, δυστυχώς αυτό που ενεργοποιήσαμε μετά από αγωνιώδη προσπάθεια ήταν μόνο ο γέλωτας και ο αστεϊσμός σχεδόν της ολομέλειας, αφού ένα μέλος του Δ.Σ αναφωνήθηκε ως caretta – caretta.
Θέλουμε μέσα από αυτή την ανακοίνωση να εκφράσουμε ειλικρινά τις ευχαριστίες μας για την “ολιγόλεπτη ευκαιρία” που μας δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιό Χανίων να χαιρετίσουμε το κοινωφελές έργο για την τοπική κοινωνία αλλά παράλληλα να εκφράσουμε την πάγια και αντίθετη τοποθέτηση μας σε αυτό το οικολογικό έγκλημα Α44.
Εκφράζουμε την βαθιά λύπη μας γιατί δεν καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τα οικολογικά αντανακλαστικά αλλά και την ιστορική μνήμη σχεδόν της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να πείσουμε τη Χανιώτικη κοινωνία ότι στην παραλία κληρονομιά των παιδιών και των εγγονιών τους , η χωροθέτηση Α44 είναι ένα τραγικό και οικολογικό λάθος και μάλιστα ενισχύεται καθημερινά αυτή η τοποθέτησή μας από τη μέχρι σήμερα έντεχνη καθυστέρηση της επίσημης αίτησής μας ώστε να μας δοθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όρων. Αφού οι μπουλντόζες ξεκινούν σήμερα την αποδόμηση της παραλίας CARETTA CARETTA εμείς θα είμαστε εκεί”.
Η απάντηση της ΔΕΥΑΧ
Σύμφωνα, πάντως με τη ΔΕΥΑΧ, το έργο είναι αδειοδοτημένο, έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” και έχει πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε το μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων του Σταυρού Σωτήρης Μαρινάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχει σταλεί καταγγελία στο Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, καθώς και στοιχεία και φωτογραφίες της περιοχής στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακούστε τη συζήτηση;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος