Άνοιξε ο δρόμος για την ίδρυση λιμενικού ταμείου στον Δήμο Αποκορώνου

Με απόφαση του και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων στον Δήμο Αποκορώνου και της σύστασης Ν.Π.Δ.Δ., με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα φέρει την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αποκορώνου» με έδρα τον Δήμο και το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αποκορώνου στις 28/07/2022.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουκιανάκης, η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι απαραίτητη και τα οφέλη πολλά. Με την ίδρυσή του θα υπάρχει το δικαίωμα καθορισμού χερσαίας ζώνης χωρίς περιορισμούς απόστασης. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι στο σύνολο της ακτογραμμής του Αποκόρωνα δεν έχει πραγματοποιηθεί καθορισμός ζώνης σε κανένα σημείο. Η πράξη καθορισμού ζώνης σημαίνει ότι το λιμενικό ταμείο Αποκορώνου αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του αιγιαλού, νομιμοποιείται να αναλαμβάνει μελέτες, να εκτελεί έργα όπου απαιτείται καθώς και να επωφελείται από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Οι πάσης φύσεως παραχωρήσεις – μισθώσεις κλπ θα εισπράττονται, βάσει νόμου, στο 100% υπέρ του δημοτικού λιμενικού ταμείου και όχι ποσοστό υπέρ κτηματικής. Το κρατικό λιμενικό ταμείο νομού Χανίων κατά την σύσταση και λειτουργία του περιλάμβανε εκτός των λιμανιών και τις ακτές του Αποκόρωνα.,την εποχή εκείνη οι ακτές δεν είχαν τόσο σημαντικό ρόλο και δεν καθορίστηκαν χερσαίες ζώνες, όμως οι εποχές τώρα έχουν αλλάξει και η διαχείριση των ακτών μας είναι ύψιστης σημασίας.
Επίσης θα έχουμε τη διαχείριση των 3 αλιευτικών μας καταφυγίων. Λόγω της αύξησης του τουρισμού και της αλιείας με συνέπεια και την αύξηση των πλωτών μέσων απαιτείται τόσο ο εκσυγχρονισμός, όσο και η επέκταση των λιμανιών μας μιας και τα 3 βρίσκονται στην «καρδιά» της τουριστικής κίνησης. Όπως στο παρελθόν έτσι και στο παρόν και στο μέλλον έχουν υπάρξει και υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία ο Αποκόρωνας είναι απ’ έξω, έρχεται ο καιρός λοιπόν που ο Αποκόρωνας θα πρέπει να κοιτάξει το μελλοντικό ορίζοντα του εκσυγχρονισμού και επέκτασης των λιμανιών του.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα διαχείρισης αλλά και λύσης χρόνιων προβλημάτων που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω μη νόμιμης δυνατότητας παρέμβασης από τον Δήμο, όπως για παράδειγμα το κρηπίδωμα στην ακτή Καλυβών. Με την δημιουργία λιμενικού ταμείου μπορεί να καθοριστεί στη χερσαία ζώνη το συγκεκριμένο σημείο (κρηπίδωμα) και στη συνέχεια να γίνει σύσταση και νομιμοποίηση του σημείου καθώς είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και να ανατεθεί άμεσα μελέτη αποκατάστασης προκειμένου να αποκατασταθεί ένα χρόνιο πολύ σοβαρό πρόβλημα.Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι για τη χρηματοδότηση και διαχείριση του καταδυτικού πάρκου και για τη προοπτική μελλοντικών λιμενικών υποδομών όπως μαρίνα ή υδατοδρομιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου. Όσον αφορά μάλιστα τα υδατοδρόμια αναμένεται αυτό το διάστημα η δημοσίευση νέου νομοσχεδίου που απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει την δημιουργία τους.
Τέλος υπάρχει ένα πλήθος ζητημάτων που αφορούν τον αιγιαλό όπως για παράδειγμα οι γαλάζιες σημαίες όπου ο Δήμος καλείται να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ενώ κατ’ ουσίαν δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στον αιγιαλό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και οι γαλάζιες σημαίες να καθίστανται σε μόνιμη βάση επισφαλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος