Αγωνία για την τουριστική σεζόν στην Κρήτη (βίντεο – ηχητικά)

Προβληματισμό και αγωνία προκαλεί σε εννέα τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας η απόφαση της TUI, να ακυρώσει τα τουριστικά πακέτα που είχαν κλειστεί μέχρι τις 19 Ιουλίου εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την “πράσινη λίστα” τουριστικών προορισμών της Βρετανικής κυβέρνησης.

Αγωνία  για την τουριστική σεζόν στην Κρήτη (βίντεο – ηχητικά)

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Ταμίας του Συλλόγου Ξενοδόχων και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας, Μιχάλης Κυριακάκης, σχολιάζοντας την ακύρωση των πακέτων διακοπών της TUI από την Βρετανία προς τα Χανιά, έως και τις 11 Ιουλίου, αλλά και το «πάγωμα» των πτήσεων από Ρωσία και Σκανδιναβικές χώρες, ανέφερε ότι: «Σήμερα έχουμε τα νεότερα από τη Βρετανία όπου ο Μπόρις Τζόνσον ανέστειλε για ένα μήνα τα μέτρα ελάφρυνσης γενικώς στην Αγγλία. Αυτό δυστυχώς θα επηρεάσει και τον τουρισμό. Οι σκανδιναβικές χώρες -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα ξεκινήσουν να ταξιδεύουν αρχές Ιουλίου. Η Πολωνία μέχρι τώρα ταξιδεύει, αλλά είναι ένα πρόβλημα η υποχρεωτική πραγματοποίηση τεστ PCR, το οποίο ανεβάζει πάρα πολύ το κόστος».

Ο κ. Κυριακάκης υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος ζητάνε μόνο rapid tests, άρα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικοί από εμάς.

Εκτός από τη Ρουμανία και το Ισραήλ, όλες σχεδόν οι άλλες χώρες είναι κλειστές, ενώ η Ολλανδία έχει δώσει σημείο εκκίνησης την 5η Ιουλίου, εάν δεν αλλάξει κάτι.
Στην ερώτησή μας πώς όλη αυτή η ρευστότητα επηρεάζει τον κλάδο, ο κ. Κυριακάκης αναφέρθηκε στο θέμα των εργαζομένων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια ανασφάλεια στο θέμα της εργασίας, ενώ εμείς οι ξενοδόχοι καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να απασχολήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτό γίνεται για να μη χάσουμε την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει. Ωστόσο, περνάμε δύσκολες μέρες.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Κυριακάκη στην ΕΡΤ:

Μ. Τσακαλάκης: “Έχουμε χάσει και το πρώτο 10ήμερο – 20ήμερο του Ιουλίου”

Στο μεταξύ, «αποκαρδιωτική» χαρακτήρισε την εικόνα των κρατήσεων προς Κρήτη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης, Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, υπογράμμισε ότι οι κρατήσεις είναι λιγότερες από πέρυσι τέτοια εποχή.

«Όχι μόνο δεν κινηθήκαμε τον Ιούνιο, αλλά έχουμε χάσει και το πρώτο 10ήμερο – 20ήμερο του Ιουλίου, διότι – θεωρητικά – εάν στο τέλος του μήνα αποφασίσουν και άλλες χώρες να μπουν στο παιχνίδι, και όταν λέω άλλες χώρες εννοώ τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τροφοδότης τουριστών στη χώρα μας, αλλά και η Ρωσία αποφασίσουν να δώσουν το «πράσινο φως» στην άρση των περιορισμών στη μετακίνηση, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι και ότι θα κάνουμε τη διαφορά από πέρυσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.

«Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι πάρα πολύ χαμηλά, ακόμα πιο χαμηλά ακόμα και από πέρυσι», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι είναι παρήγορο το γεγονός της μείωσης του επιδημιολογικού χάρτη στη χώρα μας. Το πόσο καλή θα είναι η κατάσταση ωστόσο, θα διαμορφωθεί από το τι θα συμβαίνει επιδημιολογικά και στις άλλες χώρες.

Ενδεικτικό του πλήγματος που δέχεται ο τουρισμός στην Κρήτη, είναι το γεγονός ότι οι πίστες προσγείωσης από σκανδιναβικές χώρες, έχουν μειωθεί κατά 33%.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Τσακαλάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Λουπασάκης, Γ. Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος