«Αγκάθι» για το περιβάλλον η απόρριψη ογκωδών αντικειμένωνσε φαράγγια και κοίτες ποταμών (audio)

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών σε μεγάλους δήμους της Κρήτης, όπως αυτοί του Πλατανιά και Χανίων.

Συνήθως, οι καταγγελίες αφορούν την ευθύνη των Δήμων, το πρόβλημα ωστόσο προκύπτει από την ασυνείδητη συμπεριφορά κάποιων πολιτών.

Στην Ελλάδα, η ανακύκλωση αυτών των αποβλήτων προχωρά με πολύ βραδείς ρυθμούς. Η συνήθης πρακτική είναι η εναπόθεση των οικοδομικών μπάζων σε παράνομες υπαίθριες χωματερές ανά την ελληνική επικράτεια, καθώς εσφαλμένα, έχει κυριαρχήσει η αντίληψη ότι αποτελεί την πιο οικονομική και εύκολη λύση για τη διαχείριση αυτών των υλικών.

Καταγγελίες για αυτή την απαράδεκτη πρακτική έρχονται συχνά στη δημοσιότητα, τόσο από πολίτες όσο και από Δημάρχους, χωρίς ωστόσο δυστυχώς, να υπάρχει ευαισθητοποίηση για το θέμα.

«Αγκάθι» για το περιβάλλον η απόρριψη ογκωδών αντικειμένωνσε φαράγγια και κοίτες ποταμών (audio)

Το πιο πρόσφατο περιστατικό, αφορά στο φαράγγι Κυδώνι, στα Καράνου του Δήμου Πλατανιά, όπου περιπατητής, εντόπισε ένα σωρό μπάζα, αφημένα στο πανέμορφο τόπο. Τα μπάζα είχαν απορριφθείι στην κοίτη του ποταμού.

Το κόστος αποκομιδής, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη, κυμαίνεται μεταξύ των 2000 – 3000 ευρώ!

«Αγκάθι» για το περιβάλλον η απόρριψη ογκωδών αντικειμένωνσε φαράγγια και κοίτες ποταμών (audio)

Κόστος, που εάν πολλαπλασιαστεί με τις πολύ συχνές επιχειρήσεις απομακρύνσεις μπαζών από τα συνεργεία των Δήμων, επιβαρύνουν τους πολίτες, ενώ προϋποθέτουν την ενασχόληση εργαζομένων, που έρχονται να καλύψουν ένα τεράστιο πρόβλημα που επιμένουν και προκαλούν ασυνείδητοι και στις γειτονιές της Κρήτης.

«Αγκάθι» για το περιβάλλον η απόρριψη ογκωδών αντικειμένωνσε φαράγγια και κοίτες ποταμών (audio)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στο συγκεκριμένο μονοπάτι, είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και προσβασιμότητας από ίδιους πόρους του Δήμου, πριν από λίγες μόνο ημέρες.

«Αγκάθι» για το περιβάλλον η απόρριψη ογκωδών αντικειμένωνσε φαράγγια και κοίτες ποταμών (audio)

«Αυτές οι συνεχιζόμενες πρακτικές, είναι ενδεικτικές της χαμηλής περιβαλλοντικής μας ευαισθησίας», ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες που εντοπίζουν στις μικρές, τοπικές κοινωνίες τέτοιες επαίσχυντες πράξεις, να τις καταγγέλλουν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιβάλλονται χωρίς «εκπτώσεις» τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία οικονομικά και διοικητικά πρόστιμα.

Παρά το γεγονός ότι τόσο στο Δήμο Πλατανιά όσο και στον Δήμο Χανίων, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς άχρηστων ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τις υπηρεσίες, ασυνείδητοι εξακολουθούν να απορρίπτουν τα υπολείμματα κατασκευαστικών υλικών, ηλεκτρικές συσκευές κλπ, κάτω από γέφυρες, σε ρέματα και μοναδικού φυσικού κάλλους μονοπάτια.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μαλανδράκη:

Στην Κρήτη έχουμε γίνει μάρτυρες περιβαλλοντικών καταστροφών από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και πυρκαγιές τα οποία εντείνονται ή και προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση οικοδομικών υλικών σε δασικές και αγροτικές περιοχές και ρέματα και έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, γίνεται νόμιμα μόνο στις κατάλληλα αδειοδοτημένες Μονάδες Ανάκτησης και μόνο μέσω των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ή όπου δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί, με ειδική αδειοδότηση σε ότι αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο. Εγκατάλειψη ή απόρριψη μπαζών σε οποιονδήποτε άλλον χώρο είναι ποινικό αδίκημα και ήδη έχουν γίνει πολυάριθμες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, και έχουν σχηματιστεί εκατοντάδες δικογραφίες σε όλη τη χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο «σύστημα» διαχείρισης ΑΕΚΚ ιδρύθηκε το 2011, ενώ σήμερα ανέρχονται σε εννέα, συμβεβλημένα με 98 τοπικές μονάδες. Η κάλυψη της χώρας φθάνει περίπου στο 75%, ωστόσο πολλές περιοχές, κυρίως νησιά, δεν έχουν ακόμα ούτε μία εταιρεία που να τα εξυπηρετεί. Εκτιμάται ότι οι ποσότητες που οδηγούνται σήμερα σε επαναχρησιμοποίηση δεν ξεπερνούν το 25-30% των παραγόμενων υλικών, όταν, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η Ελλάδα θα έπρεπε το 2020 να επαναχρησιμοποιεί το 70% των υλικών που παράγονται.

«Αγκάθι» για το περιβάλλον η απόρριψη ογκωδών αντικειμένωνσε φαράγγια και κοίτες ποταμών (audio)

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Τσουπάκης τόνισε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική, υπεύθυνοι για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι οι παραγωγοί των υλικών αυτών, οι οποίοι οφείλουν να εφαρμόζουν υπεύθυνες πρακτικές για τη διαχείρισή τους στο τέλος του κύκλου ζωής τους, συνεργαζόμενοι για το σκοπό αυτό με ειδικά αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων ΑΕΚΚ μέσω εγκεκριμένων Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ).

Η αρμόδια για το θέμα υπηρεσία αναμένεται λειτουργήσει αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη βουλή.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Τσουπάκη:

Κρίσιμο στοίχημα είναι να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται από επαγγελματίες μεταφορείς, οι οποίοι ενώ εισπράττουν τα σχετικά τέλη επεξεργασίας των υλικών από πολίτες, αντί να τα μεταφέρουν σε αδειοδοτημένες μονάδες, τα απορρίπτουν σε υπαίθριους χώρους.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Φωτεινή Περβολιανάκη / Μάνος Παπαδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος