54 χρόνια από το ναυάγιο του “Ηράκλειον”: Η μαρτυρία της κόρης επιζήσαντα του ναυαγίου, στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

Η 8η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά, καθώς αυτή την ημέρα, το 1966 και το 1969 σε δύο τραγωδίες, μια ναυτική και μια αεροπορική, βρήκαν τραγικό θάνατο, συνολικά 314 άνθρωποι.

Φέτος συμπληρώνονται 54 έτη από το ναυάγιο του ”Ηράκλειον” και 51 από την αεροπορική τραγωδία.

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), όταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπεσε στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες. Εκείνη τη χρονιά το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, πήρε την απόφαση η 8η Δεκεμβρίου να χαρακτηριστεί ως “αποφράδα μέρα” για τα Χανιά.

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε η κ. Πηγή Μπελώνη, κόρη του τελευταίου διασωθέντα του ναυαγίου “Ηράκλειον”. “Ο πατέρας μου” περιγράφει η κ. Μπελώνη, “σώθηκε μετά από 13 ώρες που πάλευε με τα παγωμένα νερά και τα 9 μποφώρ. Σώθηκε γιατί πρόλαβε να πέσει στη θάλασσα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των επιβατών και του πληρώματος δεν κατάφεραν να βγουν από το καράβι,το οποίο βούλιαξε μέσα σε 13 λεπτά”. Η ιστορία του πατέρα της Πηγής Μπελώνη, βρίσκεται στο τυπογραφείο προς έκδοση, από τις εκδόσεις “Κέδρος”, προϊόν πολλών χρόνων έρευνας της ίδιας, αλλά και καθημερινών αφηγήσεων σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πατέρα της.

Ακούστε τη συζήτηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος