Ν. Ψιλάκης: “Σύνδεση τοπικής παραγωγής με την τροφοδοσία ξενοδοχείων” (audio)

Στα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις της Ελληνικής πολιτείας σχετικά με την καθιέρωση και προώθηση της κρητικής διατροφής, αναφέρθηκε σήμερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νίκος Ψιλάκης.

Ο κ. Ψιλάκης ήταν ομιλητής στο πλαίσιο παράλληλης εκδήλωσης για την έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος 2016», που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στην πλατεία 1866 στα Χανιά.
Ο κ. Ψιλάκης επανέλαβε, μιλώντας στο σταθμό μας, την άποψη ότι ανιστόρητες και αμόρφωτες Ελληνικές κυβερνήσεις προώθησαν, τις τελευταίες δεκαετίες , τον παραπλανητικό όρο μεσογειακή διατροφή. Ο χαρακτηρισμός «ανιστόρητες και αμόρφωτες κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Ψιλάκης, είναι ήπιος, αν αντιληφθεί κανείς την τεράστια ζημιά που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα. Όπως είπε, εδώ και χρόνια έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη σε κορυφαία πολιτικά στελέχη του τόπου, τις καταστροφικές συνέπειες για την Κρήτη και την Ελλάδα, της προώθησης της «Μεσογειακής Διατροφής», αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ν. Ψιλάκης: “Σύνδεση τοπικής παραγωγής με την τροφοδοσία ξενοδοχείων” (audio)
Όπως είπε και στην ομιλία του ο κ. Ψιλάκης: «Άνθρωποι χωρίς συναίσθηση ευθύνης και χωρίς όραμα έκαμαν το μεγαλύτερο κακό στην Κρήτη. Χρησιμοποίησαν όλο το υλικό, ιατρικό και πολιτισμικό, που αφορούσε στην κρητική διατροφή, το γενίκευσαν και το βάφτισαν μεσογειακή. Δεν υπάρχει μεσογειακή διατροφή ούτε μεσογειακή κουζίνα. Υπάρχουν μεσογειακά διατροφικά συστήματα και μεσογειακές κουζίνες. Κάποιες απ’ αυτές παρουσιάζουν ομοιότητες, αλλά οι διαφορές τους είναι τέτοιες και τόσες, που συχνά δημιουργούν διαμετρικές αντιθέσεις. Δεν λέω πως ο ένας πολιτισμός είναι καλός και ο άλλος κακός. Όλοι οι πολιτισμοί έχουν τις ιδιαιτερότητες και τις αρετές τους, όλοι έχουν ιστορία, όλοι αξίζουν τον σεβασμό μας. Δεν έχουν, όμως, όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν είναι όλα τα διατροφικά συστήματα του κόσμου ίδια, εδώ παρατηρούμε διαφορές ακόμη και από χωριό σε χωριό».
Ο κ. Ψιλάκης έκανε λόγο για άγνοια και χαμηλό επίπεδο από την πλευρά όσων υποστηρίζουν τη Μεσογειακή Διατροφή και αναρωτήθηκε τι θέλουν οι «δικοί» μας σ’ αυτόν τον αχταρμά, όπως τον χαρακτήρισε. Ας την ονόμαζαν «Ελληνική Διατροφή», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Ψιλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής των προϊόντων με την τροφοδοσία των ξενοδοχείων για την κάλυψη της μεγάλης ζήτησης κατά την τουριστική περίοδο. Υπάρχει μελέτη, είπε, που αναφέρει ότι, αν τα Κρητικά ξενοδοχεία χρησιμοποιούσαν τοπικά προϊόντα, δεν θα υπήρχε περίσσευμα για εξαγωγές! Ο κ. Ψιλάκης τόνισε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία της Κρήτης έχουν έλλειψη συνείδησης , ακόμα και του τι σημαίνει τουρισμός. «Καταστρέφουμε τη χώρα με χιλιάδες επισκέπτες, με μηδενικό αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχει κατανάλωση. Αν πάει κάποιος στην Κίνα, θα ήταν άτοπο να ζητήσει Ελληνικό φαγητό, το ίδιο και ο Άγγλος ή ο Γερμανός θα ήθελε στην Κρήτη να γευτεί τοπικά προϊόντα» τόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος. Ο κ. Ψιλάκης επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι η Κρητική διατροφή είναι η διατροφή των φτωχών αγροτών της Κρήτης και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική για την προώθησή της, καθώς όπως είπε, έχει άμεση διασύνδεση με τον πολιτισμό κάθε τόπου.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Ψιλάκη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος