Χανιά: Πρωτοποριακό σύστημα καταπολέμησης του δάκου

Παρακολούθηση δακοπαγίδων και έλεγχος ψεκασμού από το… μέλλον στο σήμερα χάρη στη δουλειά επιστημόνων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και γεωπόνων του Ινστιτούτου Ελιάς.

Το σύστημα βελτιστοποίησης των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου της ελιάς με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών αυτοματισμού δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ελαιώνα 8.000 δέντρων στο Βασιλόπουλο Κολυμπαρίου του Δήμου Πλατανιά και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν στο 16ο Εντομολογικό Συνέδριο!
Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της διαδικασίας της δακοκτονίας που εξασφαλίζει τη σωστή εκτέλεσή της, μειώνει την ανθρώπινη παρέμβαση και επιτυγχάνει αυξημένη προστασία του περιβάλλοντος καθώς αποκλείονται οι άσκοποι και ακατάλληλοι ψεκασμοί.
«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα: α) Για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου εντός αυτόνομων παγίδων Mc Phail, β) ενός υποσυστήματος που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των ψεκασμών μαζί με την καταγραφή τους καθώς και γ) ένα σύστημα διαδικτυακό που επιτρέπει την απομακρυσμένη παρακολούθηση και εποπτεία της όλης διαδικασίας. Από την πορεία του πληθυσμού του δάκου εντός των παγίδων έως και την υλοποίηση των ψεκασμών όπως γίνεται με τον γεωργικό ελκυστήρα σε πραγματικό χρόνο» μας λέει ο κ. Γιώργος Φουσκιτάκης εμπνευστής της όλης προσπάθειας.
Μία προσπάθεια που στηρίχθηκε σε ηλεκτρονικούς, μηχανικούς, φυσικούς που έχουν αναλάβει το τεχνολογικό κομμάτι, αλλά και σε εντομολόγους και γεωπόνους για το αντίστοιχο κομμάτι. – Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος